Huawei kanteli EU:n vakoilusyytöksistä Euroopan oikeusasiamiehelle
Oikeusasiamies ei kuitenkaan aio aloittaa tutkimusta EU:n toiminnasta Huawein kantelun perusteella.
Max Lehtinen
17.10.2023

Kiinalainen teknologiayritys Huawei on tehnyt kantelun Euroopan oikeusasiamiehelle EU-komissaari Thierry Bretonin kutsuttua sitä kesäkuisessa puheessaan “korkean riskin toimittajaksi”, kertoo Politico. 

Breton ilmaisi silloin melko jyrkkäsanaisesti tyytymättömyyttään jäsenvaltioiden “hitauteen” koskien Huawein ja ZTE:n boikotoimista niiden vahvojen Kiina-siteiden vuoksi. Hän painotti EU:n boikottisuosituksen perustuvan ”erittäin tunkeilevien” kolmansien maiden hallintojen toimintaan.

Hän sanoi myös itse välttävänsä ”altistumista” Huaweille omissa teleoperaattorihankinnoissaan. 

Huawei on kertomansa mukaan ollut kommenttien halventavuudesta alunperin yhteydessä Euroopan komissioon ja pyytänyt niihin oikaisua, mutta komissio ei tiettävästi vastannut tähän yhteydenottoon. 

EU on epäillyt Huaweita jo pitkään uskollisuudesta Kiinan hallinnolle, jolla on tunnetusti kiinnostusta vakoilla ulkomaita, mikä on johtanut suosituksiin, joissa Huawein laitteita ei tulisi käyttää EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan televerkoissa. 

Boikotti on sen tuoman mainehaitan ohella heikentänyt Huawein asemaa maailmanmarkkinoilla merkittävästi. 

Huawei toivoo nyt Euroopan oikeusasiamiehen puuttuvan EU:n toimintaan, jota se kutsuu “halventavaksi”.

”Huawei on jyrkästi eri mieltä Euroopan komission edustajien esittämistä kommenteista, joissa yksittäinen yritys nimetään ja häpäistään julkisesti ilman oikeusperustaa ja ilman minkäänlaisia perusteluja tai asianmukaista prosessia”, Huawein tiedottaja kertoi Politicolle. 

Euroopan oikeusasiamiehen mukaan ”ei ole riittäviä perusteita aloittaa tutkimusta [Bretonin] kommenteista”. Oikeusasiamies on kuitenkin pyytänyt komissiota lähettämään Huaweille vastauksen oikaisuvaatimukseen marraskuun 3. päivään mennessä. 

Kyse ei ole Huawein ensimmäisestä yrityksestä taistella alati lisääntyneitä rajoituksia ja mainehaittaa vastaan.

Se hävisi kesäkuussa kanteensa Ruotsin viranomaisia vastaan valitettuaan maan turvallisuuspäätöksestä, jonka perusteella Huawein 5G-laitteiden myynti kiellettiin Ruotsissa kokonaan. 


Kuva: Rubaitul Azad

Suositellut

Uusimmat