Helsingin kaupunki hakee joukkoistamalla ratkaisuja digitaitojen mittaamiseen
Syyskuun 17.-19. järjestettävä Mimmit koodaa -hackathon pyrkii löytämään uusia keinoja työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen.
Mikko Torikka
16.8.2021

Helsingin kaupunki osallistuu syyskuun 17.-19. päivinä järjestettävään Mimmit koodaa -hackathoniin tarjoamalla osallistujille oman haasteen. Haasteessa kilpailutiimit pääsevät suunnittelemaan ratkaisuja työllisyyspalvelujen hyvinkin konkreettiseen pulmaan eli työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen.

“Työnhakijoiden digitaalisia taitoja mittaamalla työnhakija löytää itselleen taitotasoa vastaavat koulutukset aikaisempaa paremmin ja kaupunki voi vastata osaamisen kehittämiseen luomalla uusia koulutuspolkuja”, kertoo Työllisyyspalveluiden Digirasti-hankkeen projektikoordinaattori Johanna Hollström.

Helsingin kaupungille kaupunkilaisten työllistyminen on tärkeää. Työllistymisen mahdollisuudet muuttuvat kuitenkin digitalisaation myötä: osalta työnhakijoista puuttuu digitaalisia taitoja, joita tarvitaan sekä työtehtävien hakemiseen että niiden suorittamiseen. Helsinki haluaa parantaa työnhakijoiden digitaalista osaamista, ja askel siihen on tunnistaa yksittäisen hakijan valmiudet ja tarjota sopivaa koulutusta.

Työnhakijoiden joukossa on ihmisiä, jotka eivät ole tarvinneet digitaalisia taitoja aiemmissa töissään. Perinteisesti digitaitoja on testattu järjestämällä luokkahuoneessa tietokoneopetusta ja kysymällä yksilön taidoista. Hackathonissa haetaan skaalautuvaa ja helppokäyttöistä tapaa kartoittaa hakijoiden digitaitoja esimerkiksi mobiilikäyttöisen sovelluksen tai pelin avulla. 

Toinen Mimmit koodaa -hackathonin haasteista liittyy kestävään kehitykseen. Siinä tehtävänä on suunnitella ratkaisuja kestävään hyvään elämään. Aiheita voivat olla esimerkiksi miten tehdä kestäviä ja ympäristöystävällisempiä matka- ja kuljetusvalintoja tai kuinka mitata omia hiilidioksidipäästöjä.

Helsingin kaupunki tarjoaa kilpailijoiden tueksi mentoreita, jotka ovat tiimien tukena koko hackathonin ajan.

Mimmit koodaa -ohjelman ydin on tarjota helposti saatavilla olevia maksuttomia koodaustyöpajoja naisille, jotka ovat kiinnostuneita koodauksesta, mutta joilla ei ole siitä aikaisempaa kokemusta. Tavoitteena on lisätä tietotekniikka-alan tasavertaisuutta Suomessa ja murtaa sukupuolistereotypioita. Ohjelman vetäjänä toimivat Suomen ohjelmisto- ja sähköisen liiketoiminnan liitto ja sen jäsenyritykset. Pitkän aikavälin tavoite on antaa tuleville sukupolville yhtäläiset mahdollisuudet opiskella ja menestyä IT-alalla. Mimmit koodaa -yhteisöön kuuluu jo yli 6 000 henkilöä. 

Mimmit koodaa -hackathonin hakuaika päättyy 8.9.2021 asti. Hackathoniin osallistutaan 2-5 hengen tiimeissä, mutta verkostoon voi ilmoittautua myös yksin, sillä tapahtumaan ilmoittautuneista luodaan omia tiimejä. Voittajajoukkue palkitaan 5000 euron palkinnolla. Hackathon järjestetään laajassa yhteistyössä kaupunkien ja yritysten kesken. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Helsingin kaupungin lisäksi Accenture, Reaktor, eCraft, Nordea ja Microsoft. Mukana ovat myös Espoon kaupunki, Stora Enso, Supercell, Oracle, ABB, CGI, Solita, EY, Futurice ja Wärtsilä.

Lue lisää hackathonista ja tutustu tarkemmin haastekuvaukseen osoitteessa: https://ultrahack.org/mimmit-koodaa-hackathon

Suositellut

Uusimmat