Helsingin kaupunki kertoi lisätietoa Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkolevylle tehdystä tietomurrosta.
Selvityksen mukaan levyltä on mahdollisesti joutunut murtautujan käsiin vuosien 2005-2008 välillä synteyneiden lasten, heidän huoltajiensa ja Helsingin kaupungin työntekijöiden tiedot.
Lisäksi tiedoissa on lapsen ja huoltajan henkilötunnukset ja osoitetiedot mutta ei ei puhelinnumeroita eikä sähköpostiosoitteita. Turvakiellon alaisten henkilöiden tietoja ei ole tallennettu verkkolevylle. Lisäsi tietojen joukossa ovat, lapsen äidinkieli, lapsen kansalaisuus ja lapsen uskontokunta.
Lapsia on yhteensä 150 000 ja kaupungin henkilöstöä 38 000. Tietoja on siis mahdollisesti vuodettu satoja tuhansia. Tiedot olivat tallennettu verkkolevylle, johon kaupungin aikaisemman tiedotteen mukaan oli päästy päivittämättä jääneestä turva-aukosta.
Kaupunki säilytti verkkolevyllä jopa kymmentä miljoonaa tiedostoa. Kaupungin digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen perusteli asiaa Helsingin Sanomien haastattelussa ”normaalilla käytännöllä”. Verkkolevyllä oli paljon vanhojakin tietoja, jotka ovat vain jääneet sinne eikä niitä ole poistettu asianmukaisesti.
Kaupungin omien varhaiskasvatusyksiköiden, koulujen ja oppilaitosten lisäksi tekijä on saattanut saada asiakastietoja myös yksityisistä päiväkodeista, helsinkiläisistä sopimuskouluista, yksityisistä ja valtion kouluista sekä yksityisistä lukioista ja ammattioppilaitoksista.
Ryhmään kuuluvat lisäksi kaikki painotettuun opetukseen hakeutuneet oppilaat ja helsinkiläiset kotiopetuksessa olevat oppilaat. Tietomurron piiriin kuuluu mahdollisesti myös helsinkiläisiä oppilaita ja opiskelijoita, jotka opiskelevat Helsingin ulkopuolella.
Lisäksi tietomurron kohteena saattaa olla Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoita ja oppisopimusopiskelijoita, ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen asiakkaita ja varhaiskasvatuksen kerhotoimintaan osallistuneita perheitä.
Santahaminan varuskunta-alueella sijaitsevan päiväkodin, leikkipuiston ja koulun asiakastietojen lisäksi näissä toimipisteissä Santahaminassa vierailleiden kulkulupatietoja on saattanut päätyä tietomurron tekijälle. Tiedoissa saattaa olla myös ulkomaalaistaustaisten perheiden passinumeroita.
“Jatkamme selvitystyön tekemistä sekä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja tiedotamme asiasta selvitystyön edetessä. Yhdessä muiden viranomaisten kanssa suosittelemme, että omia henkilötietoja kannattaa aktiivisesti suojata jo tässä vaiheessa, vaikka tietomurron laajuus on vielä selvityksessä”, toteaa kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula.
Keskusrikospoliisi ja poliisi tutkivat tapausta törkeänä tietomurtona ja viestintävastuu rikostutkinnan etenemiseen liittyen on poliisilla. Rikoksen asianomistaja on tällä hetkellä Helsingin kaupunki, jolta poliisi saa kaikki tarvittavat tiedot asian tutkintaa varten. Helsingin kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, jonka perusteella poliisi asiaa tutkii, eikä tietomurron kohteena olevien ihmisten tarvitse tehdä rikosilmoitusta.
Lue lisää: