Googlen Workspace -toimisto-ohjelmisto kehittyy alustaksi
Toimisto-ohjelmistojen markkina on vahvasti Microsoftin Officen hallussa. Google tavoittelee nyt osuuksia tuomalla muita valmistajia, kuten Figman ja Atlassianin osaksi kokonaisuutta.
IT Insider toimitus
12.10.2022

Toimisto-ohjelmistojen markkina on lähes 90 prosenttisesti Microsoftin Office-tuoteperheen hallussa. Tähän markkinaan on ollut vaikea murtautua, vaikka yrityksiä on ollut.

Googlella on oma Workspace-ekosysteeminsä, jossa on vastaavia tuotteita kuin Officessa. Esimerkiksi Docs, Gmail, Meet ja Sheets ovat löytäneet oman käyttäjäkuntansa.

Googlen tavoitteena on kuitenkin saada Workspace yhä useammalle koneelle ja yhtiö julkaisikin Cloud Next -kehittäjätapahtumassa joukon uusia ominaisuuksia. https://workspaceupdates.googleblog.com/

Yksi isoista uudistuksista on aikaisempaaa vahvempi tuki ulkopuolisille sovelluksille osana Workspacea. Google Workpacen uusi vetäjä Aparna Pappu haluaa tehdä Worspacesta alusta, johon muiden valmistajien sovellukset kytkeytyvät.

”Emme voi tehdä kaikkea itse. Emmekä voi kuvitella, että meillä olisivat kaikki maailman ideat”, Pappu sanoi The Vergen mukaan. ”Haluamme vapauttaa koko internetin luovan voiman palvelukseemme.”

Käytännössä Google julkaisi uusia rajapintoja Meet ja Chat -sovelluksiin, jonka avulla kehittäjät voivat hyödyntää niitä omissa ratkaisuissaan. Mutta lisäksi Workspace-ekosysteemi tulee saamaan lisää ulkopuolisia sovelluksia. Alkuvaiheen kummppaneihin kuuluvat muun muassa Figma, Asana ja Atlassian. Integraatioita on tulossa jatkossa lisää.

Lisäksi Google julkisti paljon uusia ominaisuuksia Meet-kokoustyökaluunsa. Muun muassa pienryhmähuoneet ja älykkäämmät kameraominaisuudet ovat jatkossa osa myös Googlen tuoteperhettä.

Google pyrkii myös integroimaan tuotteet vahvemmin toisiinsa. Esimerkiksi sähköposti näyttää suoraan kalenterin tilanteen, Meet-tapaamisen voi käynnistää suoraan Google Docista, tehtävän määrittely suoraan Sheets-taulukkolaskennasta.

Pappun The Vergelle kertomat esimerkit ovat hyviä esimerkkejä tietotyön tekemisestä aikaisempaa tehokkaammin. Kunhan käyttäjät vain oppivat ominaisuudet. Kilpailevan Microsoftin sovellukset integroituvat myös saumattomasti toisiinsa vastaavilla tavoilla, mutta suuri osa toimistotyöläisistä käyttää ohjelmistoja edellen hyvin erillisinä. Aivan kuten kymmenen vuotta sitten.

Suositellut

Uusimmat