Google on alkanut käyttää ihmisten kasvoja tunnistavaa ohjelmistoa turvallisuustiiminsä apuna yrityksen toimipisteellä Seattlessa, kertoo NBC.
Google on alkanut NBC:n mukaan jo vertailla sen kameravalvonnasta saatuja kuvia työntekijöidensä kulkukortteihin sisältyviin kuviin selvittääkseen, onko oleskelijoilla oikeus liikkua alueella.
Lehti perustaa tietonsa Googlelta vuotaneeseen dokumenttiin, jonka mukaan ohjelmiston on tarkoitus estää asiattomien henkilöiden pääsy yrityksen tiloihin.
Google kuvaa asiakirjassaan tunnistamiseen käytettyä dataa väliaikaiseksi, NBC kertoo. Toisin sanoen tiloissa otettuja kasvokuvia ei tallenneta tulevaa käyttöä varten.
Google on käyttänyt kasvojentunnistusteknologiaa aikaisemminkin muun muassa selvittääkseen, ketkä yrityksen työntekijöistä käyttäytyivät sen mielestä asiattomasti New Yorkin ja Seattlen toimistoissa huhtikuussa pidetyissä protesteissa.
Protesteissa työntekijät halusivat osoittaa mieltänsä Googlen ja Israelin armeijan välistä tekoälysopimusta vastaan. Yli 50 työntekijää sai mielenosoitusten takia potkut.
Kasvojentunnistusteknologia on ehtinyt olla Yhdysvalloissa polemiikin aiheena jo useampaan kertaan. Merkittävin julkinen keskustelu asiasta käytiin vuonna 2020, kun kansalaisoikeusjärjestöt painostivat monet maan teknologiajäteistä, kuten Microsoftin ja Amazonin, rajoittamaan kyseisen teknologian saatavuutta markkinoilla.
Kaikki yrityksistä eivät kuitenkaan ole pitäneet sanastaan kiinni. IBM teki viime kesänä 64 miljoonan euron arvoisen sopimuksen kasvojentunnistusohjelmiston kehittämisestä Yhdistyneelle kuningaskunnalle, vaikka yritys itse advokoi teknologialle vientirajoituksia vuoden 2020 polemiikin yhteydessä.
Kasvojentunnistus on käytössä myös sadoilla yhdysvaltalaisilla lentokentillä, ja sitä käytetään myös julkisilta vaikuttavien mutta todellisuudessa yksityisten tilojen, kuten New Yorkin MSG-areenan, ihmisvirtojen tutkimiseen. Teknologiaa on käytetty esimerkiksi MSG:n omistajien vihamiesten syrjimiseen.
Suomessa kasvojentunnistusteknologia on esimerkiksi poliisin ja tullin käytössä.
Kasvojentunnistusta saavat käyttää Suomessa myös yksityiset toimijat, kun kyseessä on selkeästi rajattu käyttökohde. Esimerkiksi ruokalähettiyritys Wolt ilmoitti viime vuonna käyttävänsä kasvojentunnistusta ruokakuskien henkilöllisyyden varmistamiseen työvuorojen aikana.