Euroopan parlamentti: On aika kieltää TikTok julkishallinnossa
Parlamentti muotoilee strategiaa Kiinan kybervaikuttamista vastaan. Tarkoituksena on turvata EU-vaalien koskemattomuudet ja kitkeä misinformaatiota.
Max Lehtinen
06.6.2023

Euroopan parlamentti äänesti kesäkuun alussa puoltavasti ehdotuksesta, jossa toivotaan EU-maille yhteistä strategiaa EU:n ulkopuolista häirintää ja vakoilua vastaan. 

Ehdotuksessa korostetaan kriittisen infrastruktuurin ja vaalirauhan suojelua EU:ssa ja sen jäsenyyttä hakevissa maissa. Parlamentin mielestä ulkomaisten toimijoiden rahalliseen ja tietotekniseen vaikuttamiseen pitäisi puuttua nopeasti. 

“Ulkomaiden puuttuminen demokraattisiin prosesseihin on kasvava uhka EU:n jäsenvaltioiden ja EU:n turvallisuudelle”, kommentoi parlamentaarikko Sandra Kalniete

Dokumentissa huomautetaan esimerkiksi, että kiinalaiset yritykset ovat jo hankkineet huomattavia omistusosuuksia yli 20 eurooppalaisessa satamassa.

“Ulkomainen häirintä, disinformaatio ja hyökkäykset demokratiaa vastaan jatkuvat todennäköisesti yhä laajempina ja kehittyneempinä [seuraavissa parlamenttivaaleissa]”, kerrotaan EU:n tiedotteessa, jossa kerrottiin äänestyksen tuloksesta.

Parlamentin hyväksymässä dokumentissa suositellaan TikTokin kieltämistä kaikilla kansallisilla hallintotasoilla ja EU:n toimielimissä.

Dokumentissa myös kehotetaan Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission työntekijöitä lopettamaan korkean riskin maissa valmistettujen laitteiden ja ohjelmistojen käytön.

Suuren riskin yrityksiä ovat parlamentin mukaan kiinalaiset ja venäläiset teknologiayritykset, kuten ByteDance, Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab ja Nuctech. 

Parlamentin ehdotuksessa toivotaan Euroopan komissiolta uudistettua lainsäädäntöä ja uutta toimielintä ulkopuolisten hybridiuhkien torjumiseksi. 

Parlamentin toiveena on kitkeä disinformaatiota ja suojata eurooppalaisia vaaleja, kuten vuoden 2024 Euroopan parlamenttivaaleja. 

Ulkomaista vaikuttamista ja vakoilua tutkivan EU-valiokunnan (INGE) laatima ehdotus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa äänin 469 puolesta ja 71 vastaan. 75 parlamentaarikoista oli poissaolevia. 

INGE aloitti toimintansa vuonna 2020 estääkseen Venäjän ja Kiinan kaltaisia valtioita käyttämästä valtaansa Euroopan politiikassa.


Kuva: Frederic Köberl

Suositellut

Uusimmat