EU: Somejätit eivät ole puuttuneet Venäjän propagandaan tarpeeksi
EU:n vastikään julkaiseman raportin mukaan suuret verkkoyritykset ovat väistäneet velvollisuutensa väärän tiedon kitkemisessä. DSA voi kuitenkin muuttaa paljon.
Max Lehtinen
04.9.2023

EU:n elokuun lopussa julkaiseman raportin mukaan sosiaalisen median yritykset eivät ole kitkeneet Venäjän misinformaatiokampanjoita tarpeeksi tehokkaasti.  

Venäjä on käyttänyt misinformaatiota viime vuonna alkaneen Ukrainan sodan aikana esimerkiksi tuhriakseen Ukrainaa tukevien maiden mainetta ja lisätäkseen omaa suosiotaan. 

EU nuhtelee tutkimusraportissaan somejättejä muun muassa siitä, etteivät ne ole ottanut käyttöön mitään ehkäiseviä käytäntöjä, jotka koskisivat kaikkia tai edes suurinta osaa Venäjän hallitukseen yhdistetyistä tileistä. 

EU:n tutkinnan perusteella mikään suurista sosiaalisen median alustoista ei ole myöskään valvonut palveluidensa ehtojen toteutumista ilmoitusjärjestelmissään, kun on ollut kyse Itä- ja Keski-Euroopan kielillä tehdyistä postauksista. 

Somejätit ovat lisäksi jättäneet huomiotta alustojen väliset koordinoidut hyökkäykset, raportissa kerrotaan. 

EU:n mukaan Ukrainan sodan aikana yleistyneet informaatiosodankäynnin menetelmät ovat saaneet kasvupaikan etenkin Elon Muskin X-alustalta sen jälkeen kun Musk kevensi aiemmin Twitterinä tunnetun alustan moderointia huomattavasti viime vuonna. 

Venäjää kannattavilla tileillä on kuitenkin EU:n mukaan suurin yleisö Metan alustoilla. 

Telegramissa Venäjän hallitukseen liitettyjen tilien määrä on kolminkertaistunut helmikuusta 2022, raportissa kerrotaan. 

EU haluaa raportillaan lisätä tietoisuutta uuden digitaalipalvelulakinsa (DSA) suhteesta misinformaatioon ja samalla edesauttaa oman DSA:n käyttöä Venäjän vaikutuskampanjoiden torjumisessa. 

“Kunnianhimoisena tavoitteenamme oli luoda systemaattinen todistekokonaisuus ja esitellä tutkimuksessa käytettyjä mittareita ja menetelmiä, jotka voisivat auttaa sääntelyviranomaisia toimeenpanemaan uutta lakia vis-à-vis [kasvokkain] verkkoalustojen kanssa”, raportissa kerrotaan. 

DSA edellyttää tiukempaa sisällön valvomista erittäin suurilta alustoilta (17 kpl) ja hakukoneilta (2 kpl), joilla on vähintään 45 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa. Laki astui voimaan elokuussa.

EU:n mukaan on ehdottoman tärkeää muuttaa suurten alustojen käytäntöjä mahdollisimman pian, jotta Venäjän vaikutusvalta saadaan minimoitua etenkin kesäkuun 2024 europarlamenttivaaleja ajatellen. 

Venäjä yrittää suurella todennäköisyydellä sekaantua vaaleihin.


Kuva: Daniele Franchi

Suositellut

Uusimmat