EU epäilee Microsoftia kilpailuoikeudellisista rikkomuksista
Microsoft Officeen kuuluu oletuksena Teams-kokoussovellus, mikä voi rikkoa EU:n kilpailulakia. Asiasta kanneltiin jo kolme vuotta sitten.
Max Lehtinen
18.7.2023

Euroopan komissio aikoo kohdistaa Microsoftiin kilpailunrajoitustutkinnan koskien yrityksen standardia, jossa kokoussovellus Teams on pakollinen osa Office 365 -ohjelmistoja, kertoo Financial Times

Lehden lähteiden mukaan komissio aloittaa heinäkuun lopussa virallisen tutkinnan, joka saattaa johtaa viralliseen syytteeseen syksyyn mennessä. 

Huhtikuussa Financial Times raportoi Microsoftin lopettavan Teamsin niputtamisen Officeen välttääkseen komission kilpailunrajoitustutkinnan. Vaikka neuvottelut komission ja Microsoftin välillä asiasta ovat jatkuneet ainakin keväästä lähtien, lähteiden mukaan on ”hyvin epätodennäköistä”, että Microsoft onnistuisi tässä vaiheessa enää välttämään tutkinnan.

Ongelmia asian sovittelussa olivat Teamsin hinnoittelu ja EU:n pyrkimys saada Microsoft erottamaan Teamsin Office 365:stä globaalisti.

Kilpailunrajoitustutkinnan suunnittelu sai alkunsa, kun Teamsin kanssa kilpaileva Slack-viestisovellus teki vuonna 2020 asiasta valituksen.  

Kantelussaan Slack pyysi komissiota ”varmistamaan, että Microsoft ei voi jatkossakaan käyttää laittomasti valtaansa hyödyksi markkinoilta toisille niputtamalla tai sitomalla tuotteita”. 

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Microsoft on ongelmissa Euroopan komission kanssa. 

Vuonna 2008 yritykselle määrättiin 899 miljoonan euron sakko epäreiluista liiketoimintakäytännöistä, kun se pyysi yrityksiltä kohtuuttomia rojalteja sen Windows-järjestelmän kokonaisvaltaisesta käytöstä. 

Vuonna 2009 komissio tutki Internet Explorer -selaimen niputtamista Windows-käyttöjärjestelmään. 

Muutkin teknologiajätit, kuten Google, ovat joutuneet Euroopan komission kohteeksi lähiaikoina. Kesäkuussa komissio kehotti Googlea luopumaan sen mainosmonopolista

Samalla Applea tutkitaan kilpailevien lompakko-sovelluksien rajoittamisesta. Meta taas sai toukokuussa ennätyssakot GDPR-rikkomuksista

Kuva: Turag 

Suositellut

Uusimmat