Digital Resilience -ohjelma hakee Suomelle kilpailukykyä digitaalisesta turvallisuudesta
Digitaalisten teknologioiden nopea kehittyminen tuo mahdollisuuksia, mutta haastaa erityisesti yhteiskuntien ja kriittisen infrastruktuurin turvallisuuden. Business Finlandin Digital Resilience -ohjelaman tavoitteena on nostaa suomalaiset digitaalisen turvallisuuden yritykset maailman kärkeen uraauurtavilla tuotteilla ja -palveluilla.
IT Insider toimitus
06.5.2024

Business Finland käynnistää uuden ohjelman, Digital Resiliencen, jonka tavoitteena on nostaa suomalaiset digitaalisen turvallisuuden yritykset maailman kärkeen uraauurtavilla tuotteilla ja -palveluilla. Taustalla on digitaalisten teknologioiden, kuten kvanttilaskennan ja generatiivisen tekoälyn nopea kehitystahti. Ne tuovat ennennäkemättömiä liiketoimintamahdollisuuksia, mutta lisäksi uudenlaisia uhkia. Tiiviisti toisiinsa linkittyvien digitaalisten teknologien nopea kehitys haastaa erityisesti yhteiskuntien ja kriittisen infrastruktuurin turvallisuuden.

Lähes viiden vuoden mittaisen ohjelman laajuus on noin 100 miljoonaa euroa innovaatiorahoitukseen ja kansainvälistymispalveluihin.

Muuttunut geopoliittinen maailmantilanne ja sen mukanaan tuomat hybridiuhat luovat epävakautta valtioiden välille, kansainväliseen kauppaan ja yleiseen turvallisuuteen. Euroopan omavaraisuuden tarve kyberturvallisuudessa ja puolustuksessa on kasvanut. Suomen NATO-jäsenyys avaa uusia mahdollisuuksia ja kanavia kansainväliseen liiketoimintaan sekä erittäin tärkeään globaaliin TKI-yhteistyöhön.

Puolustusteknologioiden ja yhteiskuntien turvallisuusratkaisujen markkinat tarjoavat suomalaisille innovaatioille ja yrityksille lähes rajattomat mahdollisuudet. Pelkästään kyberturvallisuuden globaali markkinoiden kasvu vuoteen 2030 mennessä tulee kolminkertaistumaan vuoden alkuun verrattuna. Suomen vientiteollisuus tarvitsee lisää tehokkaasti tuotteistettuja innovaatioita, joita alkuvuodesta päättynyt Business Finlandin Digital Trust Finland -ohjelma jo kiihdytti muun muassa kvanttiturvallisen kryptologian alalla.

Huhtikuussa 2024 käynnistynyt Digital Resilience -ohjelma toimii vuoden 2028 loppuun saakka.

”Ohjelman tavoitteena on, että suomalaiset yritykset ja tutkimusorganisaatiot luovat uusia digitaalisia ratkaisuja, jotka tuottavat turvallisuutta ja toiminnan jatkuvuutta kansainvälisesti puolustussektorin, kriittisen infrastruktuurin eri alueiden ja yleisen turvallisuuden tarpeisiin. Tavoitteena on, että suomalaiset yritykset ovat integroituneet tehokkaasti eurooppalaisiin ja kansainvälisiin liiketoiminta- ja tutkimusverkostoihin muun muassa NATO-maiden kanssa”, kertoo ohjelmajohtaja Kirsi Kokko Business Finlandista.

Ohjelman pääasiakkaita ovat kyberturvallisuuden, digitaalisen puolustuksen sekä kriittisen viestinnän yritykset sekä tutkimusorganisaatiot. Merkittävä rooli on myös ICT-yrityksillä, joilla on ratkaisuja kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen ja resilienssiin esimerkiksi kaksikäyttöteknologioiden kautta (mm. tilannekuvaratkaisut).

Suositellut

Uusimmat