Ukraina kokoaa hakkereita puolustamaan maataan Venäjältä
Ukraina rakentaa kybersotilaallista voimaa vahvistaakseen puolustustaan ja auttaakseen Ukrainan armeijaa. Osaavia hakkereita on houkuteltu muun muassa keskustelufoorumeilta.
Kalle Keinonen
25.2.2022

Ukrainan hallitus on pyytänyt vapaaehtoisia hakkereita ja kyberturvallisuusasiantuntijoita puolustamaan maata Venäjän hyökkäykseltä, kertoo Reuters. Kahden projektiin osallistuvan henkilön mukaan Ukraina tarvitsee hakkereita kriittisen infrastruktuurin puolustamiseen sekä Venäjän joukkoihin kohdistuviin kybervakoiluoperaatiohin. 

Heti torstaiaamuna hyökkäysten alkaessa hakkerien suosimille keskustelufoorumeille alkoi ilmestyä vapaaehtoisia koskevia pyyntöjä ja kehotuksia.

”Ukrainan kyberkommuuni! On aika osallistua maamme kyberpuolustukseen”, luki eräässä postauksessa. Hakkereita ja kyberturvallisuusasiantuntijoita pyydettiin lähettämään hakemus, jossa ilmenisi hakijan erikoisalat ja ammatillinen todistus.

Yksi Kiovalaisen kyberturvallisuusyrityksen perustaja Yegor Aushev kertoi kirjoittaneensa julkaisun vanhemman puolustusministeriön viranomaisen pyynnöstä. Aushevin yritys Cyber Unit Technologies tekee vahvasti yhteistyötä Ukrainan hallituksen kanssa kriittisen infrastruktuurin puolustamisessa.

Aushev kertoi, että vapaaehtoiset jaettaisiin puolustaviin ja hyökkääviin osastoihin. 

Aushevin mukaan puolustava osasto keskittyisi puolustamaan infrastruktuuria, kuten voimaloita ja vesijärjestelmiä. Aushevin organisoima hyökkäävä osasto auttaisi Ukrainan armeijaa digitaalisilla vakoiluoperaatioilla.

Vapaaehtoisten rooli voi nousta suureksi. Ukrainalainen turvallisuusviranomainen kertoi aiemmin tässä kuussa Washington Postille, ettei valtiolla ole omistautuneita sotilaallisia kyberjoukkoja.

Aushev myönsi, että pyrkimykset rakentaa kyberjoukkoja ovat myöhässä. Mutta pyyntöjen jälkeen hän oli saanut jo satoja hakemuksia. Seuraavaksi vuorossa on hakemusten läpikäynti ja mahdollisten vakoojien seulonta.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat