Kroatialaisdevaajat iskevät kiilaa Intia-ilmiöön
Palkkakustannukset puolet Suomen tasosta, kommunikointi sujuvasti englanniksi, tasokasta insinööriosaamista omasta takaa ja sijainti sopivasti Euroopassa. Kroatia on noussut koronan myötä entistä kiinnostavammaksi kohdemaaksi myös IT- ja ohjelmistoalan ulkoistuksille.
Timo Sormunen
02.12.

Lukuisat yritykset ovat pandemia-aikana järjestelleet alihankintaketjujaan ja tuotantoverkostojaan uusiksi, jotta ne jatkossa välttyisivät äkillisiltä toimitusviiveiltä ja tuotantokatkoksilta. Samalla tuotantoa ja kumppaneita on tuotu kaukomailta lähemmäksi kotimarkkinoita.

Vastaava ilmiö on alkanut näkyä myös ohjelmisto- ja it-alan ulkoistusten kohdalla. Siellä katse on alkanut suuntautua Kiinan ja Intian sijaan itäiseen Keski-Eurooppaan, josta löytyy alan vahvaa osaamista kohtuullisin kustannuksin.

Kysynnän kasvu on näkynyt selkeästi myös Kroatiassa, jonne Ilkka-Cristian Niemi perusti ulkoistuspalveluja tarjoavan Software Saunan vuonna 2018.

”Tänä vuonna olemme tuplanneet liikevaihtomme. Kysynnän kasvun taustalla on korona ja etätyöt, mutta myös kilpailukykyinen hinta-laatusuhde. Esimerkiksi senior-devaajan palkkakustannukset ovat täällä puolet Suomen tasosta”, Zagrebissa toimistoa pitävän yrityksen toimitusjohtaja kertoo.

Koulutuspanokset tuottavat tulosta

Itäinen Keski-Eurooppa näyttäytyy useimpien mielikuvissa lähinnä perinteisen teollisuuden, kuten autoteollisuuden alihankinta- ja tuotantoalueena. Samalla moni on jäänyt miettimään, taipuvatko paikallisten sormet ja älynystyrät myös koodaamiseen.

Aiemmin Puolassa ulkoistusbisneksen parissa työskennelleen Niemen mukaan Euroopan kaakkoiskulmalla on myös vahvaa it-alan osaamista.

”Näissä maissa ja etenkin Kroatiassa on satsattu matemaattis-luonnontieteelliseen koulutukseen ja insinööriosaamiseen. Esimerkiksi ohjelmoinnin osalta se on aivan vertailukelpoista tasoa Suomeen nähden. Toki työkulttuurissa näkyy edelleen vanhakantainen hierarkia. Niinpä pohjoismaista avoimuutta joudutaan aluksi hieman opiskelemaan”, Niemi vakuuttaa.

Yksi Kroatian haasteista on jatkuva osaajavirta ulkomaille, joka ulkomaisten yritysten ja kohenevan palkkatason myötä on kuitenkin alkanut hieman tasaantua. Osaajakisassa ulkomaisten yritysten etuna on se, että ne ovat kroatialaisten silmissä usein kiinnostavampia vaihtoehtoja.

”Täällä devaaja voi päästä varsin hyvään elintasoon, jos sitä vertaa vaikkapa Suomeen. Kääntöpuolina ovat tietysti Kroatian yleiset olosuhteet, tietty pysähtyneisyys sekä korruptio. Moni haluaa lähteä juuri niiden takia”, Niemi toteaa.

Katse Saksassa ja Pohjoismaissa

Software Saunan kasvu on kertynyt pääosin Suomessa toimivilta asiakkailta, mutta myyntikatse on tiukasti muissakin Pohjoismaissa.

”Koronan ja etätyön myötä on oivallettu, että koodaamista ja ohjelmointia voi tehdä muuallakin kuin vain asiakkaan deskissä”, Niemi naurahtaa.

Yksi tärkeä ”saunamaa” tulee olemaan myös Saksa, jossa on pitkät perinteet ulkoistuksiin ja alihankintoihin. Lisäbuustia tuonee maan tuore hallitusohjelma, joka painottaa Saksan tulevien vuosien digiloikkaa ja it-infran kehittämistä.

Software Sauna ei kuitenkaan ole ulkoistusmarkkinoilla yksin, sillä kasvava kakku houkuttaa uusia kilpailijoita niin Kroatiasta kuin ulkomailta. Viime vuosina maa on alkanut kiinnostaa myös alan isoja kansainvälisiä toimijoita.

”Meillä startti osui hyvin kohdalleen. Olemme ehtineet kasvaa alan ammattilaisten keskuudessa ihan kiinnostavaksi vaihtoehdoksi, mikä on tällä alalla tärkeää” Niemi toteaa.

Nyt aloittaminen olisi kuulemma jo huomattavasti työläämpää – ja myös kalliimpaa.

”Osaajakisa nostaa täälläkin jo hieman palkkatasoa, joka it-alalla on Suomen tapaan keskivertoa parempi”, Niemi muistuttaa.

Tavoitteena tuplakasvu

Software Sauna työllistää tällä hetkellä kolmisenkymmentä henkilöä. Kasvua haetaan paitsi suorilla asiakkuuksilla myös partnereiden kautta, joista Niemen mukaan on hyötyä etenkin Saksassa. Lisäksi katseissa siintää Yhdysvaltain itärannikko ja New York, jonne yhtiö on suuntaamassa Wittedin kainalossa.

”Ensi vuoden tavoitteena on tuplata jälleen liikevaihto”, toimitusjohtaja ynnäilee.

Entä mikä on hänen neuvonsa yritykselle, joka pohtii it-puolen ulkoistamista ja siihen sopivaa kumppania esimerkiksi itäisestä Euroopasta.

”Muutamaa euroa halvempi tuntihinta ei riitä vielä perusteeksi. Sen lisäksi kumppanilta pitää löytyä sujuvaa kielitaitoa sekä valmius viestiä projektipäällikön ohella myös varsinaisten tekijöiden kanssa”, Niemi tiivistää.

Suositellut

Uusimmat