Apple uhkaa poistua Briteistä, jos hallitus polkee käyttäjien yksityisyyden suojaa
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on kaavaillut lakiuudistusta, joka voisi sallia esimerkiksi viestien salauksen poistamisen kertomatta siitä käyttäjille.
Max Lehtinen
23.7.2023

Apple sanoo poistavansa viestipalvelunsa, kuten Facetimen, käytön Yhdistyneessä kuningaskunnassa, jos maan viranomaisille annetaan valta hallinnoida sen tietoturvakäytäntöjä, kertoo BBC

Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen kaavailemat lakimuutokset tekisivät Applen mukaan sisäministeriöstä ”de facto globaalin päättäjän siitä, mikä tietoturvan ja salauksen taso on sallittu”.

Brittien vanhan Investigatory Powers Act (IPA) -lain päivitys voisi asiantuntijoiden mukaan antaa sisäministeriölle vallan käskeä yrityksiä, kuten Applea, lopettamaan viestipalveluidensa salausjärjestelmien käytön kertomatta siitä käyttäjille. 

Lakimuutosten mukaan yritysten pitäisi toteuttaa hallituksen pyynnöt välittömästi. 

Tällä hetkellä yritykset voivat vaatia vastaavanlaisen pyynnön laillista tarkastelua ennen siihen suostumista. 

Viranomaiset voisivat myös vaatia yrityksiä etsimään lasten hyväksikäyttöön liittyvää materiaalia salatuista viesteistä. Toisin sanottuna, viestit eivät enää olisi salattuja. 

Hallitus ei ole tosin vastannut suoraan kysymykseen, onko lain tarkoituksena heikentää päästä päähän -salausta, eikä lainsäädännön epämääräinen muotoilu auta asian selvittämistä. 

Toimintaa onkin kuvailtu muun muassa demokratianvastaiseksi peittelyksi

Hallituksen mukaan muutokset vuonna 2016 voimaan astuneeseen IPA-lakiin ovat kuitenkin välttämättömiä, koska ”teknologisilla muutoksilla voi olla kielteinen vaikutus lainvalvonta- ja tiedusteluviranomaisten kykyihin”.

Se on aloittanut kaksi kuukautta kestävän kuulemisen ehdotetuista muutoksista IPA-lakiin. 

Kuulemiseen kuuluu oikeudet säilyttää internetin selaustietoja 12 kuukauden ajan ja kerätä miljoonien käyttäjien henkilötietoja.

BBC:n mukaan Apple on antanut muutosehdotuksia koskien yhdeksän sivun pituisen vastalauseen. 

Teknologiajätin mielestä ehdotukset ”muodostavat vakavan ja suoran uhan tietoturvalle ja yksityisyydelle” ja uhka koskisi myös ihmisiä Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolella päästä päähän -salauksen heikentyessä.

Sisäministeriön mukaan “päätöksiä ei ole vielä tehty”, kertoo BBC. 

Myös viestipalvelut, kuten WhatsApp ja Signal, ovat vastustaneet lakimuutosta, sillä se vaarantaa käyttäjien yksityisyyden. He eivät myöskään aio suostua päästä päähän -salauksen heikentämiseen ja mieluummin lähtevät Yhdistyneestä kuningaskunnasta. 

Kesäkuussa jopa 80 järjestöä ja teknologia-asiantuntijaa kehotti Open Rights Groupin avoimessa kirjeessä, että teknologiaministeri Chloe Smith harkitsisi lakiehdotuksen sisältöä uudelleen


Kuva: Bangyu Wang

Suositellut

Uusimmat