Apple sallii kilpailevat sovelluskaupat EU-alueella
Jatkossa käyttäjät voivat asentaa iOS-mobiililaitteisiin sovelluksia myös Applen sovelluskaupan ulkopuolelta. Toiminnan takana on EU:n uusi digimarkkinalaki.
IT Insider toimitus
26.1.2024

Apple-laitteiden käyttäjille tulee iso muutos EU-alueella. Jatkossa Applen laitteisijn voi asentaa vaihtoehtoisia sovelluskauppoja. Käytännössä iOS-laitteisiin voi siis asentaa sovelluksia muualtakin kuin Applen oman App Storen kautta. Taustalla on EU:n uusi digimarkkinalaki, jota Apple pyrkii noudattamaan itselleen mahdollisimman edullisella tavalla.

Näiden kauppojen kautta toimiminen on maksutonta, mutta Apple veloittaa kehittäjiltä 0,5 euroa alustamaksua jokaisesta kaupan käyttäjästä ensimmäisen miljoonan käyttäjän jälkeen. Kehittäjät voivat valita haluavatko he käyttää edelleen App Storea vai siirtyä myymään sovelluksiaan omissa kaupoissaan.

Samalla Apple laskee oman sovelluskauppansa kautta myytävien sovellusten ja tilausten komissioita. Aikaisempi 30 prosentin komissio laskee 17 prosenttiin ja 15 prosentin komissio kymmeneen prosenttiin.

Applen kanssa sovelluskauppojen säännnöistä tukkanuottasilla ollut Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney ei lämpene Applen uudistuksille. Hän kutsuu yhtiön toimintaa ”ilkeäksi sääntöjen noudattamiseksi” ja ”rahastamiseksi”.

Sovelluskauppojen sallimisen lisäksi Apple avaa ekosysteemiään EU-alueella myös muun muassa maksujen osalta. Kehittäjät pääsevät tekemään omia maksusovelluksiaan, jotka eivät käytä Apple Paytä maksuliikenteessään.

Muutokset tulevat iOS-käyttöjärjestelmän 17.4-versiossa.

Suositellut

Uusimmat