Activision Blizzard antaa tuhannelle pelitestaajalle kokoaikaisen työn ja palkankorotuksen
Yhtiötä on kritisoitu riippuvuudesta osa-aikaisiin työntekijöihin sekä heidän vaikeista työoloistaan. Monet pelitestaajat ovat protestoineet yhtiötä lakoilla. Nyt julkaistu muutos on herättänyt myös kritiikkiä.
Kalle Keinonen
11.4.2022

Microsoftin alkuvuodesta hankkima peliyhtiö Activision Blizzard muuttaa kaikki määrä- ja osa-aikaiset pelitestaajansa täysiaikaisiksi työntekijöiksi, kertoo The Verge. Yhteensä melkein 1 100 osa-aikaista laadunvarmistuksen (QA) työntekijää saa kokoaikaisen työn ja käyttöönsä kaikki yhtiön työsuhde-edut, yhtiön yritysviestinnän varajohtaja Jessica Taylor kertoi lausunnossaan. 

Lisäksi työntekijät saavat lisää palkkaa. Yhtiö korottaa QA-tiimin työntekijöiden minimituntipalkan 20 euroon.

Taylorin mukaan yhtiö tuottaa tällä hetkellä asiakkailleen ennennäkemättömän paljon sisältöä, ja QA-tiimin jäsenet ovat kriittinen osa yrityksen kasvua.

Monien mielestä muutoksen taustalla on pitkään jatkunut kritiikki yhtiötä kohtaan. Yhtiötä on kritisoitu sen riippuvuudesta osa-aikaisiin työntekijöihin sekä heidän vaikeista työoloistaan. Lisäksi pelijättiä syytetään naistyöntekijöiden syrjinnästä ja ahdistelusta.

Täysin kritiikittä tämäkään uudistue ei ole menossa läpi. 

Yhtiön alla toimiva, Call of Duty -pelisarjastaan tunnettu Raven Software -pelistudio ilmoitti joulukuussa irtisanovansa QA-urakoitsijoita. Protestina osa työntekijöistä meni lakkoon ja jotkut ovat sittemmin luoneet Game Workers Alliance -liiton, joka on muodostettu Communications Workers of America -ammattiliiton kanssa.

Yhtiön palkankorotukset eivät myöskään koske Raven Software -pelistudiota. Pelistudion varapuheenjohtaja Brian Raffelin mukaan yhtiö ei voi kansallisen työsuhdelain velvoitteiden takia muttaa palkkiomallia.  

Sara Steffens Communication Workers of Americasta pitää testaajien sopimuksen muutoksia hyvänä asiana. ”Mutta Raven Softwaren työntekijät ovat olleet koko muutoksen etulinjassa ja he eivät saa tästä mitään. Yhtiön tulkinta työsuhdelaista on selvästi yritys hajottaa työntekijöiden joukkovoimaa ja mitätöidäö heidän pyrkimyksiään liittoutumiseen”. Steffens sanoi the Vergelle.

Myös peliyhtiö Epic Games ilmoitti aikaisemmin tänä vuonna muuttavansa useat testaajansa kokoaikaisiksi työntekijöiksi.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat