Kiina sysää vastuun pahamaineisesta hakkeriryhmästä Yhdysvaltojen niskaan
Kiinan mukaan Yhdysvaltojen Guamiin hyökännyt Volt Typhoon -hakkeriryhmä on tosiasiassa osa Yhdysvaltojen toteuttamaa mustamaalausta.
Max Lehtinen
15.10.2024

Kiinan kybervirasto julkaisi maanantaina uuden raportin nimeltään “Valehtele minulle: Volt Typhoon 3”, jossa se väittää Yhdysvaltojen olevan itse Volt Typhoon -hakkeriryhmän takana. 

Kiina kyberviraston raportin mukaan Yhdysvallat valehtelee tietoisesti Volt Typhoonin alkuperästä välttääkseen kritiikin omaa vakoilutoimintaansa kohtaan. Yhdysvallat on väittänyt Volt Typhoonilla olevan siteitä Kiinan hallintoon.

Kiinan mukaan tämä nk. “false flag” -vakoilu, jonka tarkoituksena on lavastaa toinen maa tekijäksi, on Yhdysvalloille normaalia. 

Kiinan mukaan Yhdysvallat hyödyntää rutiininomaisesti esimerkiksi Marble-nimistä työkalua, jolla yhdysvaltalaiset hakkerit voivat lisätä “vain arabiaksi, kiinaksi, venäjäksi, koreaksi tai persiaksi” kirjoitettuja koodinpalasia omiin haittaohjelmistoihinsa. 

Kiina nostaa raportissaan esiin muun muassa Edward Snowdenin paljastaman PRISM-ohjelman osoittaakseen Yhdysvaltojen kyvykkyyden valehdella kansalaisilleen. 

Kiinan tuore vakoiluraportti ei ole ensimmäinen, jonka se on julkaissut kiistääkseen osallisuutensa julkisuuteen nostettuihin kyberhyökkäyksiin ja syyttääkseen Five Eyes -maita, etenkin Yhdysvaltoja, Kiinan lavastamisesta. 

Raportti ei kuitenkaan sisällä merkittävää määrää luotettavia lähdeviittauksia. Tutkimuksen muotoilu on myös monesti kaukana asiatyylistä, vaikka ei ole epäuskottavaa, että Yhdysvallat toteuttaisi ainakin joitakin Kiinaan liittyviä lavastamisoperaatioita. 

Microsoft ja tiedustelupalvelu NSA raportoivat Volt Typhoonista ensimmäisen kerran toukokuussa 2023.  Hakkeriryhmä oli ladannut haittaohjelmiston useisiin Yhdysvaltojen ”kriittisiin järjestelmiin” esimerkiksi Guamin saarella ja vakoillut järjestelmiä ainakin viiden vuoden ajan. 

Helmikuussa 2024 FBI, NSA ja kyberturvavirasto CISA lisäsivät erimielisyyksiään Kiinan kanssa julkaisemalla raportin, jonka mukaan Kiinan valtion tukemat toimijat “pyrkivät asuttamaan IT-verkkoja ennalta häiritseviä tai tuhoisia kyberhyökkäyksiä varten”.

Kiina on sittemmin vastannut julkaisemalla muutamia yllä kuvatun kaltaisia raportteja, jotka kääntävät syytökset päälaelleen.

Suositellut

Uusimmat