Apple ei maksa OpenAI:lle penniäkään ChatGPT:n integroimisesta laitteisiinsa
Bloombergin sisäpiirilähteiden mukaan sopimuksen vastavuoroisuus perustuu ChatGPT:n saamiin lisäkäyttäjiin ja näkyvyyteen.
Max Lehtinen
14.6.2024

Apple ilmoitti kesäkuun alussa alkavansa käyttää OpenAI:n ChatGPT-4omnia iPhoneissa, iPadeissa ja Maceissa kuva-analyysin, Sirin ja uusien kirjoitustyökalujen tukena. Integrointi tapahtuu OpenAI:n mukaan vuoden loppuun mennessä.

Sopimuksen taloudelliset yksityiskohdat jäivät kuitenkin julkistuksen yhteydessä hämärän peittoon. 

Nyt sisäpiirilähteet ovat paljastaneet Bloombergille, että OpenAI ei saa Applelta rahallista korvausta ChatGPT:n integroimisesta Applen laitteisiin. 

Bloombergin raportin mukaan kumppanuus voi tulla OpenAI:lle kalliiksi, sillä tämän on maksettava Microsoftille ChatGPT:n käyttöön vaadittavasta laskentatehosta. Apple-integraation myötä ChatGPT:tä hyödyntävien käyttäjien määrän kasvu on miljoonaluokkaa. 

Bloombergin lähteiden mukaan Apple ja OpenAI uskovat, että OpenAI:n brändin ja teknologian altistaminen miljoonille laitteille on tarpeeksi suuri korvaus sen hyödyntämisestä iOS:ssa, iPadOS:ssa ja macOS:ssä. 

OpenAI voi saada – ja ilmeisesti uskoo saavansa – suuren altistuksen myötä merkittävän määrän uusia maksavia kuukausikäyttäjiä. 

Apple perii kuitenkin laitteilleen asennetun ChatGPT-sovelluksen kautta tehdyistä ostoista rojaltia. 

Applen ja OpenAI:n välinen sopimus ei ole eksklusiivinen. Apple neuvottelee tekoälytyökalujen käytöstä myös tekoälyjätti Anthropicin ja Googlen kanssa. 

Yrityksen tavoitteena on tarjota käyttäjille laaja valikoima kolmansien osapuolten tekoälypalveluita. Apple julkistaa Googlen Geminiä koskevan yhteistyösopimuksen luultavasti myöhemmin tänä vuonna. 

Teknologiajättien väliset sopimukset saattavat joutua EU:n ja Yhdysvaltojen viranomaisten tutkittaviksi. 

Viime kuukausina yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat pyrkineet estämään vallan keskittymistä tekoälyalalla aiempaa tarmokkaammin. He ovat ottaneet tarkasteluun etenkin suuryritykset, kuten Nvidian ja OpenAI:n, jotka voivat tukahduttaa reilua kilpailua valtavilla markkina-asemillaan – esimerkiksi tekemällä merkittäviä sopimuksia toistensa kanssa.

Suositellut

Uusimmat