Tekoälyjätit Microsoft, Nvidia ja OpenAI ovat syvässä liemessä – viranomaistutkinnat alkavat pian
Yhdysvaltain oikeusministeriö ja kauppakomissio ovat päättäneet tutkia yritysten tekoälyalalla haalimaa valta-asemaa.
Max Lehtinen
06.6.2024

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja kauppakomissio ovat päättäneet jakaa pian alkavat tutkinnat OpenAI:ta, Microsoftia ja Nvidiaa vastaan kilpailulainsäädännön rikkomisesta, kertoo NY Times

Nvidiaa epäillään esimerkiksi sen myymien ohjelmistojen ja sirujen vahvasta riippuvuussuhteesta, mikä voi rikkoa reilua kilpailua suosimalla sirujätin omia palveluja. NY Timesin sisäpiirilähteiden mukaan Nvidia myös jakaa siruja asiakkaille mahdollisesti lainvastaisesti.

Virastojen välisen sopimuksen mukaan oikeusministeriö tutkii Nvidiaa ja kauppakomissio tutkii Microsoftia sekä OpenAI:ta. 

Yhdysvaltain kauppakomissio onkin lähettänyt jo Microsoftille tietovaatimuksia, joiden tarkoituksena on selventää, onko teknologiajätin ja Inflection AI:n uusi kumppanuus välttänyt vaaditun viranomaisprosessin tarkoituksella, kertoo Wall Street Journal.

Microsoft palkkasi kaksi Inflection AI:n perustajaa johtamaan uutta tekoäly-yksikköä, ja moni Inflection AI:n työntekijöistä seurasi perässä. Lisäksi tekoäly-startup sai noin 650 miljoonaa dollaria teknologian Microsoftin kanssa tehdystä lisenssisopimuksesta. 

Tapahtumien kulku vältti viranomaistarkastelun, koska kyseessä ei ollut virallisesti yrityshankinta. 

Oikeusministeriön kilpailunrajoitusosaston päällikkö Jonathan Kanter sanoi äskettäin, että ministeriö tarkastelee tekoälyalaa kiireellisesti, tutkien esimerkiksi tekoälyn ”monopolien kilpailutilannetta”. 

”Tekoäly perustuu valtaviin tietomääriin ja laskentatehoon, mikä voi antaa jo määräävässä asemassa oleville yrityksille huomattavan edun”, Kanter totesi.

Samalla linjalla on Yhdysvaltain kauppakomission johtaja Lina Khan. 

“Haluamme varmistaa, että kilpailun ja disruption mahdollisuus säilyy sen sijaan, että osa nykyisistä valta-asemassa olevista yrityksistä käyttävät hetkeä hyväkseen ja kaksinkertaistavat markkina-asemansa”, Khan toteaa. 

Vuoden 2023 heinäkuussa kauppakomissio aloitti OpenAI:hin kohdistuvan tutkinnan, koska OpenAI oli väitetysti rikkonut kuluttajansuojalakeja vaarantamalla henkilökohtaisia tietoja.

Tammikuussa komissio aloitti tutkinnan teknologiajättien viimeaikaisista investoinneista, joissa on mukana generatiivisen tekoälyn yrityksiä ja pilvipalvelujen tarjoajia.

Lähteet eivät kerro, mistä OpenAI:ta tällä kertaa epäillään, mutta tutkinnan kohteena voi olla sen ja Microsoftin 13 miljardin dollarin arvoinen kumppanuus, joka on tuonut ChatGPT:n moniin Microsoft-tuotteisiin, kuten Copilotiin.

Suositellut

Uusimmat