Jyväskylän yliopisto saa 1,48 miljoonaa euroa kokonaisuudessaan lähes kolmen miljoonan euron hankerahoituksesta. Kollektiivista älykkyyttä hehittävässä hankkeessa on mukana 20 organisaatiota Suomesta, Ruotsista, Itävallasta ja Espanjasta.
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan koordinoima konsortiohanke sai Business Finlandilta yhteensä lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen esineiden internetin tietoturvan kehittämiseen.
Rahoitus myönnettiin Collective intelligence supported by security aware nodes, CISSAN -hankkeelle. Sen tavoitteena on tuottaa uutta teoreettista ja kokeellista tietoa IoT-verkkojen kollektiiviseen älykkyyteen pohjautuvasta kyberturvasta.
Informaatioteknologian tiedekunnan työelämäprofessori Tapio Frantin johtamassa hankkeessa on mukana 20 organisaatiota Suomesta, Ruotsista, Itävallasta ja Espanjasta.
”Hankkeessa kehitettävän älykkään IoT-verkon tarkoituksena on havaita ja estää erilaiset tunkeutumisyritykset IoT-verkkoon ja sen laitteisiin sekä havaita laitteiden siirrot, lisäykset ja peukaloinnit. Älykkään verkon tarkoitus on myös estää IoT-laitteiden käyttö verkkohyökkäyksiin”, Tapio Frantti kertoo.
Frantin mukaan esineiden internetin yleistyminen ja siihen liittyvä infrastruktuuri on perusteellisesti muuttanut sitä, miten erilaisia ympäristöjä, kuten koteja, toimistoja, ajoneuvoja ja esimerkiksi sähköverkkoja ohjataan ja valvotaan.
IoT-järjestelmät ovat alttiita samanlaisille kyberhyökkäyksille kuin muutkin verkkoon kytketyt laitteet, mutta erityisesti laitteiden fyysinen peukalointi, injektointi sekä laitteiden sieppaaminen ja niiden käyttö kyberhyökkäyksiin ovat todennäköisempiä juuri IoT-laitteiden tapauksessa.
Älykkäässä IoT-verkossa jaetaan tietoturvatoimintoja verkon eri laitteille. Tämä tarkoittaa, että jokaisella solmulla on yksi tai useampi kyberturvallisuustoiminto. Laitteet ovat normaalisti yhteydessä verkkoon, mutta ne viestivät myös toistensa kanssa vaihtaen tietoturvaan liittyviä tietoja keskenään. Kaikilla laitteilla ei siis tarvitse olla täydellistä kyberturvatoiminnallisuutta, koska älykäs verkko huolehtii kokonaisturvallisuudesta.
Kuva: Kun IoT-verkkoa kohtaa ulkoinen uhka, niin verkon älykkäät laitteet ympyrän sisällä vastaavat yhteisillä toimilla hyökkäyksen torjumiseksi. Hankkeessa kehitetty tekoälysignaalointi luo verkolle kollektiivisen älykkyyden, joka auttaa yhteisten toimien koordinoimisessa uhkia vastaan. Kuvalähde: Tapio Frantti