Taloustilanteen yleinen heikkeneminen ei ole vielä näkynyt Balkanin alueen IT-yritysten luottamuksessa markkinan kehittymiseen.
69 prosenttia Balkanin alueen IT-yrityksistä näkee markkinatilanteen erittäin positiivisena tai positiivisena, selviää osaajia Suomeen etsivän Eastin tuoreesta raportista. Yritys haastatteli 36 yritystä Bulgariasta, Romaniasta, Serbiasta ja muista Balkanin maista.
Muutosta voi kuitenkin olla tulossa. ”Ala menee ylös ja alas”, sanoo Eastin toimitusjohtaja Timo Railo. ”Viimeiset kaksi vuotta on ollut kovaa nousua, jarrua painetaan väistämättä”, Railo sanoo.
Bulgarian Sofiasta käsin toimiva East aloitti toimintansa Varnassa 17 vuotta sitten. Viimeiset viisi vuotta yhtiö on toiminut nykyisellä liiketoimintamallilla, jossa sillä ei ole omia kehittäjiä. Yhtiö auttaa pohjoismaisia toimijoita löytämään it-osaajia Balkanilta.
East tekee paljon yhteistyötä suomalaisten it-palvelutalojen kanssa. Muita asiakkaita ovat suuret yritykset sekä nopeasti kasvat yritykset, jotka etsivät osaajia eri puolilta maapalloa.
Bulgarian vahvuutena on osaaminen, hintataso, suomalaisittain tuttu toimintakulttuuri eurooppalaisten asiakasyritysten kanssa.
Balkanin maat ovat it-alan vahvoja toimijoita. Esimerkiksi Bulgariassa on pitkät perinteet matemaattis-luonnontieteellisillä aloilla. Maassa rakennettiin Neuvosto-Venäjän ensimmäiset tietokoneet.
”Matematiikka on täällä kovalla tasolla”, Railo kuvailee.
Railon mukaan Bulgarian it-teollisuus on henkilömäärällä mitattuna suurempi kuin Suomessa. 95 prosenttia tekijöistä myy osaamistaan ulkomaille. Osaaminen on täysin vertailukelpoista länsimaihin nähden.
Hintataso on koronan myötä tasoittunut eri puolilla maapalloa. Pientä hintaetua on edelleen. Hyvän senioritekijän voi saada noin 40 eurolla tunti. Yläpäässä SAP-konsultista voi joutua maksamaan 110 euroa tunnilta. EU:n ulkopuolisissa maissa, kuten esimerkiksi Pohjois-Makedoniassa ja Albaniassa, on yleinen hintataso hieman EU-maita alhaisempi.
It-alan palkkataso on selvästi kovempi kuin palkkataso Bulgariassa yleensä. Tästä syystä kehittäjien elintaso on varsin hyvä.
Tekijät ovat pitäneet pohjoismaisista asiakkaista. Muita isoja asiakkaita on muun muassa Yhdysvalloissa ja Saksassa. Pohjoismaiden vahvuutena on yrityskulttuuri sekä Yhdysvaltoihin verrattuna paremmat työajat.
”Yhdysvaltoihin tehdessä tiimien standup-palaverit ovat aina illallisen aikaan, mikä on pitkän päälle hankalaa”, Railo kertoo.
Suomalaiset it-palvelutalot ovat tällä hetkellä tilanteessa, jossa omien tekijöiden työmäärät ovat laskeneet. Tästä syystä ne keskittyvät omien työntekijöiden työllistämiseen.
Tämä on johtanut myös siihen, että senioriosaamista on Balkanin alueelta paremmin saatavilla kuin pariin edellisvuoteen.
“Me näemme että tällä hetkellä investointitahti on hidastunut voimakkaasti”, Railo sanoo. Hän arvioi, että mennään pitkälle ensi vuoteen ennen seuraavaa voimakasta kasvuvaihetta.
”Tarve rakentaa digitalisointia ei kuitenkaan katoa”, Railo kertoo.