Yritysten it-investoinnit laskivat viime vuonna
Laiteinvestointien lasku painaa markkinaa. IT-palvelut ja ohjelmistot ovat edelleen kasvussa.
IT Insider toimitus
19.1.2023

Digitaalisten hankkeiden kulujen lasku on harvinaista, mutta tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan viime vuosi kääntyi hieman negatiiviseksi yritysten it-kulujen suhteen.

Yritysten käyttämä rahamäärä it-laitteisiin ja palveluihin laski viime vuonna 0,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo tutkimusyhtiö Gartner. Lasku on varsin harvinaista, mutta viime vuosi laittoi monet yritykset tarkastelemaan kulujaan tavallista tarkemmin. Kokonaisuudessaan markkina oli 4,38 biljoonaa dollaria (us engl: trillion).

Kuluvalle vuodelle Gartner ennustaa 2,4 prosentin kasvua. Kasvuluvut ovat puolittuneet Gartnerin edellisestä ennusteesta lokakuulta.

Isoin syy viime vuoden laskulle on laiteinvestoinneissa. Pc-tietokoneiden ja älypuhelinten myynti kasvoi korona-aikaan merkittävästi ja laitteita ei ole nyt tarvinnut uusia. Laskua oli Gartnerin mukaan viime vuonna yli kymmenen prosenttia. Tällekin vuodelle yhtiö ennustaa 5,1prosentin laskua noin 685 miljardiin euroon.

Sen sijaan investoinnit sovelluksiin ja it-palveluihin pitävät kasvavat edelleen. Sovelluskulut kasvoivat edellisvuodesta 7,1 prosenttia ja ja palvelut kolme prosenttia. Kasvun ennustetaan jatkuvan edelleen. Kokonaisuudessan sovellukset ja palvelut ovat hieman alle puolet kokonaismarkkinasta.

Suositellut

Uusimmat