Yhteishaussa ennätysmäärä naishakijoita tekniikan ja ICT-alan koulutuksiin
Naishakijoiden osuuden kasvu tekniikan ja ICT-alan koulutuksissa on ollut jo pidempiaikainen trendi, mutta mieshakijoiden osuudet ovat edelleen selkeästi suurempia.
Kalle Keinonen
10.5.2022

Tekniikan sekä tiet-o ja viestintätekniikan (ICT) koulutuksiin haki tänä vuonna ennätysmäärä naisia. Kokonaisuudessaan alojen opinnot kiinnostivat yhä useampia hakijoita. Kevään yhteishaussa tekniikan ja ICT:n alojen koulutuksiin haki yhteensä 79 000 ihmistä, eli jopa 5 000 enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. 

Teknologiateollisuus julkaisi syksyllä 2021 osaajatarveselvityksen, jonka perusteella ala tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Tekniikan alan korkeakoulupaikkoja onkin lisätty viime vuosien aikana ja ala tarvitsee noin 13 300 uutta osaajaa joka vuosi.

”Suunta on erittäin hyvä. Korkeakoulut ovat lisänneet tuhansia aloituspaikkoja tekniikan ja ICT:n aloille, ja laajan selvityksemme mukaan teknologiateollisuuden yritykset tarvitsevat kymmenen vuoden sisällä vuosittain noin 13 300 uutta osaajaa, joista 60 prosentilta odotetaan korkeakoulutasoista osaamista. Esimerkiksi nopeutetun vihreän siirtymän vuoksi uusien osaajien sekä diversiteetin tarve on huutava jo nyt – eikä vain Suomessa”, sanoo Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Touko Apajalahti

Naishakijoiden kasvava osuus on ollut trendi jo pidemmän aikaa. Tekniikan alan yliopistokoulutuksessa 36 prosenttia ensisijaisista hakijoista oli naisia, kun vielä vuonna 2015 heitä oli vain 25 prosenttia. 

Naisten osuuden kasvu ICT-alalla on ollut hyvin vahvaa, mutta nyt kasvu alan yliopistokoulutuksissa on näyttänyt hidastumisen merkkejä. ICT-alalla sekä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa naishakijoiden osuus oli kevään yhteishaussa 28 prosenttia. Naishakijoiden osuus on tuplaantunut alalla viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Miesten ensisijaisista hakukohteista tekniikka ja ICT olivat jälleen vahvasti edustettuina. Yliopistoon hakeneista miehistä 25 prosenttia oli sijoittanut ensisijaiseksi hakukohteeksi tekniikan tai ICT-alan koulutuksen. Naisten osalta sama luku oli noin 7 prosenttia.

Jopa 51 prosenttia ammattikorkeakouluun hakeneista miehistä oli hakenut ensisijaisesti tekniikan tai ICT-alan koulutukseen.

Suositellut

Uusimmat