Yhdysvaltalaiset koulut haastavat somejätit oikeuteen
Sadat koulupiirit ovat liittyneet kanteeseen Facebookia, TikTokia, Snapchatia ja YouTubea vastaan lasten kurinpito- ja mielenterveysongelmien vuoksi.
Max Lehtinen
25.7.2023

Yhdysvaltalaiset koulupiirit haastavat suuret somealustat oikeuteen sadoissa Kalifornian tuomioistuimeen jätetyissä kanteissa, kertoo Wall Street Journal

Samalla satojen yksityishenkilöiden jättämissä kanteissa monet perheet väittävät, että sosiaalisen median yritykset ovat luoneet lapsille tuhoisan ja riippuvuutta aiheuttavan tuotteen.

Koulut taas syyttävät kanteissa sosiaalisen median yrityksiä kurinpito-ongelmista ja lasten häiritsemisestä. 

Koulujen kanteiden mukaan sosiaalisen median alustojen aiheuttamat ongelmat vievät valtavasti resursseja opetuksesta esimerkiksi verkkokiusaamisen torjumiseen.

Resurssien käytön tarvetta lisää kanteiden mukaan myös henkilöstön teknologiakoulutukset, uusien älypuhelinkäytäntöjen tarve ja sosiaalisen median takia masentuneet, addiktoituneet ja ahdistuneet nuoret. 

Toistaiseksi kertyneiden lähes 200 koulun kanteet käsitellään oikeudessa samaan aikaan oletettavasti tämän vuoden loppuun mennessä.

Oikeustaisteluun liittyvien koulujen määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti, kun asianajajat yrittävät suostutella lisää kouluja mukaan.

William Shinoff, kalifornialaisen Frantz Law Groupin asianajaja, kertoi WSJ:lle, että hänen asianajotoimistonsa on saanut jo 500 koulupiiriä suostumaan yhteiseen kanteeseen teknologiajättejä vastaan.

Teknologiayritykset ovat jättäneet yhteisen esityksen kanteiden hylkäämiselle, sillä ne eivät ole itse julkaisseet alustalla materiaalia, joka olisi aiheuttanut haittaa. 

Yhdysvaltojen lain mukaan sosiaalisen median julkaisijaa ei voida syyttää alustalla jaetusta sisällöstä, jos sisällön jakaminen ei riko lakia.

Syytettyjen yritysten mukaan ”väitetyt viat liittyvät väistämättä kolmannen osapuolen sisällön julkaisemiseen”.  

Kuva: Gautam Krishnan 

Suositellut

Uusimmat