Yhdysvaltain salainen palvelu harkitsee Applen viestintäpalvelun käytön estoa
Virasto tutkii iMessagen käytön rajoittamista työntekijöidensä työpuhelimilla Yhdysvaltain kongressitalon valtauksen käsittelyn yhteydessä huomattujen virheiden takia.
Matias Ylä-Rautio
02.8.2022

Salaisen palvelun työtekijöiden työpuhelinten viestejä katosi tammikuun 6. päivän kongressitalon valtausyrityksen jälkeen. Virasto tutkii nyt Applen viestintäsovellus iMessagen käytön rajoittamista työntekijöidensä työpuhelimilla.

Yhdysvaltain Salaisen palvelun tiedottaja Antony Guglielmi kertoo, että viraston johtaja James Murrayn on pyytänyt iMessagen käytön estämisen vaikutuksien selvittämistä. 

Kansannousun tutkinnassa ilmenneessä ongelmassa on kyse siitä, että salaisen palvelun työntekijöiden puhelimista poistui tutkinnalle tärkeitä viestejä. Viraston epäillään rikkoneen lakia hävittäessään viestejä ja kongressitalon valtausta käsittelevä komitea on haastanut salaisen palvelun oikeuteen tästä. 

Viestit poistuivat uuden mobiililaitteiden hallintaohjelmiston käyttöönotossa. Ohjelmisto mahdollistaa puhelimien datan tallentamisen ja hallitsemisen keskitetysti.

Ohjelmisto ei kuitenkaan varmuuskopioi iMessagella lähetettyjä viestejä, sillä ne tallentuvat puhelimien muistiin ja ovat salattuja. 

iMessagella lähetetyt viestit katosivat, koska osa agenteista ei varmuuskopioinut iMessage-viestejä manuaalisesti ennen uuden ohjelmiston käyttöönottoa.

Monet tahot ovat ihmetelleet salaisen palvelun haasteita merkittävään historialliseen tapahtumaan liittyvän datan säilyttämisessä. Ihmetystä lisää se, että virastolla on tärkeä rooli kyberrikollisuuden tutkimisessa.

Washington Postin mukaan samanlaisia ongelmia on esiintynyt myös Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (Department of Homeland Security, DHS) piirissä. 

Entinen Yhdysvaltain kyberturvallisuus- ja infrastruktuuriviraston johtaja Chris Krebs kertoo, että Salainen palvelu ja sen emo-organisaatio DHS eivät ole estäneet iMessagen käyttöä. Valkoinen talo on sen sijaan estänyt käytön.

Salaisen palvelun viranomaiset ovat huolissaan siitä, että iMessagen käytön estäminen voisi vaikeuttaa viestintää hätätilanteissa. 

Suositellut

Uusimmat