Yhdysvaltain oikeusministeriö syyttää Applea hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä
Syytteen mukaan Apple on rikkonut antitrustisääntöjä ja estänyt kilpailijoita tuomasta omia sovelluksiaan yhtiön laitteisiin.
IT Insider toimitus
21.3.2024

Yhdysvaltalaisviranomaiset nostivat antitrustisyytteen Applea vastaan. Syytteen mukaan Apple on estänyt kilpailijoita tuomasta iOs-käyttöjärjestelmään omia sovelluksiaan, jotka kilpailisivat Applen omien ratkaisujen kanssa. Yhtiön käytännöt ovat haitanneet kuluttajia ja pienmpiä palveluntarjoajia.

Apple päättää muiden toimijoiden pääsystä osaksi suljettua ekosysteemiään. Yhtiö on tällä tavalla pystynyt myös pitämään käyttäjäkokemuksen kontrolloituna. Vuosien aikana käytännöt ovat osuneet kipeästi finanssialan yhtiöihin, jotka eivät ole voineet vapaasti käyttää iPhonen maksusirua ja erilaisiin bluetooth-paikannuslaitteisiin, jotka eivät ole päässeet osaksi käyttöjärjestelmän paikannussovellusta.

Lisäksi viranomaisten mukaan Applen tuotteiden yhteensopivuus, jossa Applen kellot ja tietokoneet ovat helpompi kytkeä iPhoneen kuin kilpailijat, hankaloittaa kilpailua.

Applen mukaan käytännöt parantavat käyttökokemusta ja laitteiden turvallisuutta.

”Syyte on uhka sille millä Applen tuotteet erottuvat kiivasti kilpailluilla markkinoilla”, Apple kertoi tiedotteessaan. ”Mikäli juttu on menestyksekäs, se estää meitä luomasta Applelle ominaista teknologiaa, missä rauta, ohjelmistot ja palvelut ovat tiukasti yhdessä. Se loisi vaarallisen ennakkotapauksen, jossa hallinto ottaa määräysvallan siitä, millaista teknologiaa ihmisille voi kehittää.”

Antitrustioikeudenkäynti ei ole poikkeuksellista nykypäivänä. Oikeusministeriö on nostanut jutun myös Googlea vastaan mainosteknologiasta ja Yhdysvaltain kauppakomissio FTC Metaa vastaan. Lisäksi FTC yritti estää Microsoftin Activision-kaupan toteutumisen.

Kuva Zhiyue Unsplash

Suositellut

Uusimmat