Yhdysvalloissa valmistellaan lakia teknologiajättien omien palvelujen suosimisen rajoittamiseksi
Uusi laki estäisi johtavia teknologia-alustoja suosimasta omia palveluitaan muiden kustannuksella. Teknologiajätit ovat vastustaneet uutta lakiehdotusta, ja yritysten johtajat ovat käyneet henkilökohtaisesti puhumassa Yhdysvaltain kongressin edustajille.
Kalle Keinonen
07.6.2022

Yhdysvallat on hyvin lähellä merkittävää lainsäädäntöä, joka voisi muuttaa merkittävästi teknologiateollisuutta ja vaikuttaa jälleen teknologiajättien toimintaan, kertovat The Financial Times ja CNBC. 

Syrjinnän ja itsesuosinnan vastaisena tunnettu lakiehdotus tekisi merkittävän muutoksen johtaviin teknologia-alustoihin. Käytännössä Amazon, Apple, Meta ja Google eivät saisi suosia omia palvelujaan ekosysteemeissään.

Käytännön esimerkkeinä Google ei saisi enää näyttää sen omia matkustussuosituksia hakutulosten yläosassa. Amazonin täytyisi taas varmistaa, että sen omat tuotteet luokitellaan samoilla kriteereillä kuin sen kilpailijoiden tuotteet.

Amazon ja Googlen emoyhtiö Alphabet pyrkivät kampittaa lakiesityksen muun muassa kovalla kampanjoinnilla kongressin suuntaan. Tieto- ja viestintäteknologian yritysten etujärjestön(CCIA) johtaja Matt Schruersin mukaan kampanja on yksi viime vuosien merkittävimmistä. Hänen mukaansa laki heikentäsi Yhdysvaltojen kilpailukykyä ja asettaa yhdysvaltalaisia käyttäjiä vaaraan. CCIA on ollut mukana koordinoimassa teknologiateollisuuden vastausta lakiehdotukseen.

Lisäksi Alphabetin, Amazonin ja Applen johtajat ovat puhuneet henkilökohtaisesti kongressin jäsenille.

Teknologiayhtiöiden valta-asemaan puuttuvat lakiehdotukset ovat saaneet yhtiöt myös käyttämään enemmän rahaa lobbaukseen. OpenSecretsin datan perusteella Yhdysvaltain teknologia-ala käytti viime vuonna 85 miljoonaa dollaria lobbaukseen, kun vielä vuonna 2011 summa oli 25 miljoonaa dollaria.

Lakiehdotusta kannattavien mielestä lobbauksen tarkoituksena on tukea teknologiajättien johtoasemaa. ”Internetjättiläiset ovat Yolo (you only live once [elät vain kerran]) -tilassa – ne ovat epätoivoisia ja tekevät kaikkensa muuttaakseen kehityskaaren suunnan”, sanoi Yelpin julkisen intressin varapuheenjohtaja Luther Lowe, joka on lobbannut lakiehdotuksen puolesta.

Aikataulun suhteen lain valmistelijat yrittävät saada esityksen äänestykseen ennen marraskuun välivaaleja. Suurella todennäköisyydellä Yhdysvaltain edustajainhuoneen enemmistö siirtyy välivaalien jälkeen republikaaneille. Lain taustalla olevat tahot epäilevät, että lakiesitys ei läpäisisi republikaanienemmistöistä edustajainhuonetta.

Suositellut

Uusimmat