Yhdysvaltalaisissa kouluissa kokeillaan vartijarobotteja
Robotteja testataan nyt joissakin kouluissa, joissa ne voivat olla hyödyksi esimerkiksi väkivaltatilanteissa.
Max Lehtinen
10.7.2023

New Mexicon koulupiirissä on ollut kesäkuusta lähtien kokeilussa robottivartija, jonka tehtävänä on partioida kampusalueella tauotta, kertoo Wall Street Journal.

Robotilla on 360 asteen kamera, jonka datan avulla se koulutetaan ymmärtämään koulun käytäntöjä. Tämän jälkeen se havaitsee poikkeavuudet, joihin koulupiirin ja koulun turvallisuusryhmät voivat reagoida tarvittaessa. 

“Jos kyseessä on ampuja tai muu uhka, robotti voisi hälyttää turvaryhmän”, robotteja valmistavan Team 1st Technologiesin myyntijohtaja Andy Sanchez kertoi WSJ:lle. 

“Se voisi liikkua kohti tunkeilijaa ja lähettää videomateriaalia, joka antaa virkamiehille tietoa henkilön liikkeistä”, Sanchez sanoi.

Santa Fen julkisten koulujen turvallisuusjohtaja Mario Salbidrezin mukaan robottivartija maksaisi koululle 60 000–70 000 dollaria vuosittain ilmaisen kokeilun jälkeen. 

”Tässä vaiheessa minulla ei ole mitään syytä sanoa ei, mutta minulla ei ole myöskään tarpeeksi vaikuttavaa tietoa sanoakseni kyllä”, Salbidrez jakoi ajatuksiaan robottivartijan ostamisen suhteen. 

Aseväkivallan ja kouluampumisten vuoksi useat yritykset ovat alkaneet tarjota vartijarobotteja kouluille eri puolilla Yhdysvaltoja. Koulut hyödyntävät robotteja toistaiseksi valvonnassa, mutta niitä voidaan käyttää tulevaisuudessa myös hyökkääjien fyysiseen vastustamiseen. 

Sveitsissä vartiointiyritys Securitas AG on ottanut käyttöön robottiyritys Ascenton rakentaman robottivartijan, joka tekee vartioinnista yrityksen mukaan halvempaa ja tehokkaampaa. 

Robottivartijoita on nähty aiemmin myös Tokion kaduilla. 

Kuva: Ivan Aleksic  

Suositellut

Uusimmat