WSJ: YouTube tutkii generatiivisen tekoälyn tulevaisuutta musiikkiteollisuudessa
Universal Music Groupin artistien yhteistyö YouTuben kanssa on tilaisuus valjastaa generatiivisesta tekoälystä reilu ja tehokas työkalu musiikkiteollisuuden käyttöön.
Max Lehtinen
22.8.2023

Universal Music Group tekee YouTuben kanssa yhteistyötä kartoittaakseen tekoälytyökalujen mahdollisuuksia ja tekoälymusiikista maksettavien rojaltien reilua määrää, kertoo Wall Street Journal

Lehden mukaan Universalin artisteista ainakin kantrilaulaja Rosanne Cash, säveltäjä Max Richter ja räppäri Yo Gotti tekevät tällä hetkellä yhteistyötä YouTuben kanssa. 

Artistit pääsevät kertomaan, mikä on heidän mielestään oikeudenmukainen korvaus siitä, että heidän teoksiaan käytetään tekoälyllä tehtävässä taiteessa.

Universal ja YouTube kehittävät yhdessä myös esimerkiksi tekoälyyn liittyviä musiikkituotteita, työkaluja ja periaatteita. 

”Tässä on kyse siitä, että he voivat itse suunnitella, miten heidän musiikkiaan todella käytetään”, Universalin toimitusjohtaja Lucian Grainge kertoi WSJ:lle. 

”Taiteilijoilla ei ole koskaan aiemmin ollut näin laajaa mahdollisuutta kehittää uutta teknologiaa”, Grainge huomautti.

YouTube sanoo käyttävänsä tekoälyä tulevaisuudessa musiikintekijöiden kanssa ja ottavansa suunnittelussa huomioon tarvittavat suojatoimet. Lisäksi se sanoo investoivansa järjestelmiin, joilla ehkäistään tekoälyn väärinkäyttöä musiikkiteollisuudessa. 

Generatiivinen tekoäly on kuitenkin tehnyt matkimisesta ja tekijänoikeussuojatun materiaalin hyväksikäytöstä entistä helpompaa. 

Keväällä Universal teki YouTubelle ja muille suoratoistoalustoille valituksen, koska niillä oli julkaistu tekoälyllä luotu kappale, joka kopioi Draken ja The Weekndin lauluääntä. 

YouTube on sanonut poistaneensa kappaleen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuen, mutta samankaltainen tekoälyn käyttö lisääntyy jatkuvasti samalla järisyttäen musiikkiteollisuuden pohjaa: artistien elantoa.

Universalin mukaan teknologiayrityksillä onkin ”oikeudellinen ja eettinen vastuu estää palvelujensa käyttö tavalla, joka vahingoittaa taiteilijoita”.


Kuva: Alexey Ruban

Suositellut

Uusimmat