WSJ: Meta kehittää erilaisia tekoälypersoonia lisätäkseen alustojensa käyttömääriä
Etenkin nuoriin käyttäjiin vetoavilla persoonallisilla chatboteilla pyritään lisäämään käyttäjien aktiivisuutta Metan sovelluksissa, kuten Instagramissa ja Whatsappissa.
Max Lehtinen
25.9.2023

Meta kehittää ja testaa generatiiviseen tekoälyyn perustuvia chatbotteja, joilla on kymmeniä erilaisia persoonallisuuksia,  kertoo Wall Street Journal.

Yrityksellä on testattavana esimerkiksi “Bob the Robot” -niminen chatbotti, jota kuvaillaan WSJ:lle vuotaneissa Metan asiakirjoissa ylivertaisen älykkääksi ja purevan sarkastiseksi. Bob-robotti mukailee Futurama-animaatiosarjan misantroopista ja alkoholisoitunutta Bender-robottia. 

Meta kehittää WSJ:n lähteiden mukaan chatbotteja myös julkisuuden henkilöitä ja sisällöntuottajia varten, jotta he voivat käyttää niitä faniensa kanssa ”vuorovaikuttamiseen”. 

WSJ:n lähteiden mukaan testauksen jälkeen julkaistavat chatbotit voivat olla hyvin erilaisia nykyversioihin verrattuna. Eräs chatbotti Gavin on WSJ:n mukaan ollut esimerkiksi misogynistinen ja kriittinen Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerbergiä kohtaan – samalla ylistäen kilpailevaa Snapchat-alustaa. 

Osa boteista luultavasti kehitetään avuliaiksi myös erinäisissä tehtävissä, kuten koodauksessa, mutta suurin syy chatbottien luomiseen on etenkin nuorten käyttöaktiivisuuden lisääminen bottien tarjoaman viihdearvon avulla. 

Snapchatin ja Instagramin entisen työntekijä Meghana Dharin mukaan Metan koko strategia uusien tuotteidensa suhteen perustuu samalla periaatteelle. 

”He haluavat vain pitää käyttäjänsä alustalla pidempään, koska se antaa heille enemmän mahdollisuuksia tarjota heille mainoksia”, Dhar kertoi WSJ:lle. 

Chatbottien integrointi sovelluksiin on ilmiönä tuore mutta ei täysin uusi. Kilpailevalla Snapchatilla on ollut jo toukokuusta lähtien käytössä My AI -chatbotti, jolla on sen toimitusjohtaja Evan Spiegelin mukaan ollut jo 150 miljoonaa käyttäjää. My AI:n menestys on kuitenkin jäänyt pintapuoliseksi, eikä se ole vielä olennainen osa sovelluksen suosiota.

Uusi keksintö ei ole myöskään erilaisia persoonia ilmentävät chatbotit. Yhdysvaltalainen startup-yritys Character.AI luo käyttäjille kustomoituja chatbotteja, jotka voivat esittää esimerkiksi sarjakuvahahmoja tai julkisuuden henkilöitä, kuten Elon Muskia ja Vladimir Putinia.

Chatbotteja käytetään myös laajasti esimerkiksi nettisivustojen asiakaspalvelussa, Office-sovelluksissa ja ohjelmistoalalla – jatkuvasti enemmän personoituina. 

WSJ odottaa Metan julkistavan osan tämän kehittämistä tekoälypersoonallisuuksista syyskuun 27.–28.9. järjestettävässä Meta Connect -konferenssissa. 

Kuva: Dima Solomin  

Suositellut

Uusimmat