Vuoden datamenestyjä palkitaan myös tänä vuonna
Tilastokeskuksen ja BearingPointin yhteistyössä järjestämässä kilpailussa osallistujat osallistuvat omalla kilpailutyöllään, jossa hyödynnetään Tilastokeskuksen tarjoamia avoimia tietoaineistoja.
Kalle Keinonen
20.4.2022

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Datamenestyjät-kilpailu järjestetään myös tänä vuonna. Tilastokeskuksen ja BearingPointin yhteistyössä järjestämän kilpailun tarkoituksena on parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa.

”Avoin data lisää hallinnon läpinäkyvyyttä, lisää luottamusta viranomaisten toimintaan ja toivottavasti myös tehostaa yhteiskunnan ja talouden toimintaa luomalla uusia mahdollisuuksia”, sanoo Datamenestyjät-kilpailun raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm Tilastokeskuksesta.

Kilpailuun voi osallistua palvelulla tai tietotuotteella, jossa hyödynnetään Tilastokeskuksen tarjoamia avoimia tietoaineistoja. Toteutuksessa voidaan käyttää avoimien aineistojen lisäksi myös suljettuja tai maksullisia tietoaineistoja. Kilpailutyön aihe on täysin vapaavalintainen: osallistua voi esimerkiksi kaupallisella tuotteella, julkishyödykkeellä tai opinnäytetyöllä.

Voittajan valitseva kilpailun raati painottaa arvioinnissa laadukasta ja käyttäjäystävällistä toteutusta sekä innovatiivisuutta. Lisäksi toteutuksissa arvioidaan sitä, miten ne ratkaisevat loppukäyttäjän todellisen ongelman, miten datan visualisointi on otettu huomioon, kuinka aktiivisessa käytössä kyseinen toteutus on sekä miten se edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja ja tukee luotettavan tiedon käyttöä yhteiskunnassa.

Vuoden 2021 kilpailun voitti Turun kaupungin kehittämispäällikkö ja datatieteilijä Tuomas Poukkula Väestömetsä-palvelullaan. Väestömetsä-väestöennustegeneraattori luo koneoppimisen avulla kuntakohtaisia ja ikäryhmittäisiä väestöennusteita.

Kilpailuun voi osallistua ilmoittautumalla Tilastokeskuksen sivuilla 1.-26.8.2022. Kilpailussa saatetaan palkita myös useampia töitä riippuen siitä, millaisilla töillä osallistujat ilmoittautuvat kilpailuun. Kilpailun lopulliset tulokset julkaistaan 28.9., ja voittaja palkitaan Vuoden Datamenestyjä 2022 -tittelillä.

Suositellut

Uusimmat