Virtuaalitodellisuus voi mullistaa myös lääkärin työn
Tampereen yliopiston tutkijoiden ratkaisulla lääketieteen kuvantamisdata voidaan muuttaa kolmiulotteiseksi ja siirtää se virtuaalitodellisuuteen. Lääkäri voi tarkastella potilaan terveysongelmaa virtuaalilasien avulla, tehdä diagnoosin ja esimerkiksi suunnitella leikkauksia. Kokonaisuuteen kuuluu myös tuntoaistikokemus.
IT Insider toimitus
11.5.2022

Tampereen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, jossa lääkäri voi tarkastella potilaan terveysongelmaa virtuaalilasien avulla, tehdä diagnoosin ja esimerkiksi suunnitella leikkauksia. Kokonaisuuteen kuuluu myös tuntoaistikokemus – kirurgi saa erityisen ohjaimen kautta kokemuksen kosketuksesta leikattavaan kohtaan.

Virtuaalitodellisuuden käyttökohteena voi olla esimerkiksi perinteisen kaksiulotteisen tietokoneavusteisen leikkaussuunnittelun korvaaminen tulevaisuudessa

Tutkjoiden raktaisussa lääketieteen kuvantamisdata muutetaan kolmiulotteiseksi ja siirretään se virtuaalitodellisuuteen.

Tutkimushankkeen aikana valmistui useita tutkimusprototyyppejä, jotka perustuvat ihmisen eri aisteja tukeviin laitteistoihin ja Tampereen yliopiston tutkijoiden kehittämiin ohjelmistoihin.

”Lääkärit ovat koetilanteessa testanneet tätä omien hoitotapauksiensa vaihtoehtoisena työkaluna ja vertailleet nykyiseen toimintatapaan. He ovat olleet tyytyväisiä tuottamiimme uusiin ratkaisuihin”, kertoo tutkimusta johtanut professori Roope Raisamo Tampereen yliopistosta.

”Nyt testatulla menetelmällä on selkeitä etuja monimutkaisten anatomisten rakenteiden hahmottamiseen”, sanoo erikoishammaslääkäri, suuradiologi Jorma Järnstedt Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Tampereen yliopisto on koordinoinut Digital and Physical Immersion in Radiology and Surgery -tutkimusta (DPI), jossa on ollut mukana myös Tampereen yliopistollinen sairaala ja useita yrityksiä.

Hankkeen päätyttyä tutkijoiden yhteistyö jatkuu yritysten ja Aalto-yliopiston kanssa muun muassa selittävän tekoälyn kehittämisellä. Tähtäimessä on myös ratkaisu, jossa useat lääkärit voisivat kokoontua samaan virtuaalitodellisuuteen tarkastelemaan yhdessä potilasmallia tehdessään päätöksiä, joissa tarvitaan useiden eri erikoisalojen asiantuntemusta.

”Lääketiede menee yhä enemmän kohti etälääketiedettä, etädiagnooseja, etäkonsultaatiota. Ennuste on, että yhä suurempi osa lääketieteestä ja lääkärien tapaamisesta tulee tapahtumaan virtuaalisesti. Tämä on yhteiskunnallisesti ja lääketieteellisesti hyvin merkittävä trendi”, toteaa yliopistotutkija Pertti Huuskonen.

Kuvateksti: Tutkija tarkastelee potilaskuvaa virtuaalilasien avulla. Tuntopalautetta hän saa oikeassa kädessään olevan ohjaimen avulla. Kuvaaja: Hilma Toivonen

Suositellut

Uusimmat