Venäjän hakkerit ovat aktiivisimpia
Selvästi valtaosa Yhdysvaltoihin kohdistuvasta valtiollisesta kybertoiminnasta tulee Venäjän suunnalta.
IT Insider toimitus
08.10.2021

Venäjä oli edellisvuoden aikana vastuussa 58 prosentista valtiollisesta kybertoiminnasta, selviää Microsoftin julkaisemasta vuosittaisesta raportista Digital Defence Report. 

Raportin mukaan valtiollisten hakkereiden toiminta keskittyi pääasiassa hallintoon ja ajatuspajoihin Yhdysvalloissa, seuraaviksi listalla ovat Ukraina, Iso-Britannia ja Euroopan NATO-maat. Suurin osa toimintaa on tiedonhankintaa ja tarkkailua.

Venäläishakkereiden toiminta oli myös tarkastelukaudella varsin tehokasta. Pitkään havaitsematta ollut SolarWinds Orion Platform -hallintatyökalun turva-aukko oli hakkereiden suosiossa. Microsoftin mukaan hakkereiden onnistumisprosentti nousi 32 prosenttiin tarkastelukauden 21 prosentista. 

Sen sijaan Kiina oli mukana alle 10 prosentissa havaituista valtiollisista hakkerointitapauksista. Sen sijaan onnistuneita yrityksiä oli 44 prosenttia.

Valtiolliset toimijat ovat lisänneet aktiivisuuttaan myös loppukäyttäjien suuntaan. Raportin mukaan yksittäisten työntekijöiden tunnukset ovat olleet huomattavasti aikaisempaa kiinnostavampia korona-ajan etätyövaiheessa. 

Raportissa on selvitetty valtiollista kybertoimintaa, kyberrikollisuutta, toimitusketjujen turvallisuutta, hybridityön turvallisuutta sekä disinformaatioa. Raportti kattaa 12 kuukauden aikavälin 30. kesäkuuta saakka. Vuosittain julkaistavan raportin aikataulu johtuu Microsoftin tilikaudesta, joka vaihtuu aina kesällä. Tästä syystä tarkasteluaika on heinäkuun alusta kesäkuun loppuun. Raportissa ei kerrota yhdysvaltalaisviranomaisten toiminnasta. Raportin pääsee lukemaan maksutta ilman rekisteröitymistä Microsoftin sivuilta.

Kuva Microsoft Digital Defence Report

Suositellut

Uusimmat