Venäjä kaappasi Donbassin internet-liikenteen omille operaattoreilleen
Venäjän armeija on saanut haltuunsa Donbassin internetinfrastruktuuria, mikä altistaa ukrainalaisten verkkoliikenteen ja datan salakuuntelulle ja sensuurille.
Kalle Keinonen
06.5.2022

Venäjän armeija on kaapannut Ukrainan internetinfrastruktuuria Donbassin alueella ja alkanut reitittämään liikenteen Venäjän hallinnoimien operaattorien kautta, kertoo Financial Times. Kaappaus altistaa ukrainalaisten datan Venäjän salakuuntelulle ja sensuurille.

Viime viikonloppuna erään Hersonin kaupungissa katkaistiin valokuitukaapelin yhteys ja liikenne reititettiin Krimin separatistiselle Miranda-Media -teleoperaattorille. Käytännössä kaapelin kuljettama laajakaistadata ohjattiin Ukrainasta Venäjän hallitsemille alueille, kertovat ukrainalaiset virkamiehet.

Vuoden 2014 Krimin valloituksen jälkeen Donbassin alueella nähtiin samankaltaisia tapahtumia, kun venäläismieliset kapinalliset kaappasivat alueen tietoliikenneverkkoja ja dataa uudelleenkanavoitiin Venäjän hallinnon tuella.

Datapakettien uusien reititysten lisäksi Venäjän armeija on pyrkinyt perustamaan uusia Internet-palveluntarjoajia Luhanskin ja Donetskin alueille viimeisen kahden viikon aikana.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Venäjän hallinto on asettanut äärimmäisen tiukkoja sääntöjä sen kotimaisen Internetin hallitsemiseksi. 

Sääntely huipentui vuonna 2019 säädettyyn ”kotimaiseen internet-lakiin”, joka pyrki keskittämään internetin-infrastruktuurin hallinnan. Lain seurauksena maan kaikkien Internet-palveluntarjoajien täytyy kanavoida liikenteensä Venäjän hallinnon hallitsemien suodattimien kautta.

”Venäjällä internetin liikenne on hallinnon säätelemää – hallinto kerää dataa ja löytää sekä pyrkii tukahduttamaan ihmiset, jotka kannattavat Ukrainaa ja aloittavat vastarintaliikkeitä”, sanoo Ukrainan valtion erityisviestintä- ja tietosuojapalvelun puheenjohtaja Yurii Shchyhol.

Pariisin yliopiston tutkijatohtori Louis Petiniaudin mukaan on todennäköistä, että Venäjän miehittämät Donbassin alueet liitetään Venäjän internettiin, mikäli Venäjä onnistuu pitämään alueet miehitettyinä ja vakauttamaan rintaman. 

Suositellut

Uusimmat