Vastaava EU-komissaari: TikTok ei ole vieläkään valmis lakimuutoksiin
TikTok tekee monen teknologiajätin tapaan EU:n kanssa yhteistyötä DSA:n suhteen, mutta Bretonin mukaan TikTokin on “kiihdytettävä” noudattaakseen lakia ajoissa.
Max Lehtinen
19.7.2023

EU:n uudesta digilainsäädännöstä vastaavan komissaarin Thierry Bretonin mukaan TikTokin on “kiihdytettävä” toimiaan noudattaakseen EU:n uutta digipalvelulakia, DSA:ta, joka astuu voimaan elokuun lopussa.

Breton kertoi twiitissään myös, että TikTok suostui EU:n ehdottamaan “stressitestiin”, jossa etsitään videosovelluksen toiminnasta puutteita. Mukana twiitissä oli mykistetty video, jossa hän keskusteli TikTokin toimitusjohtaja Shou Zi Chewin kanssa.

AP Newsin mukaan Bretonin mainitsema testi suoritettiin tällä viikolla, ja siinä tutkittiin alustan heikkouksia koskien lastensuojelua, suosittelualgoritmeja, sisällön moderointia ja avoimuutta. 

Lehden mukaan Breton totesi TikTokin tehneen ”organisaatioparannuksia” esimerkiksi lisäämällä toimintansa avoimuutta.

”TikTok on täysin sitoutunut DSA:n täytäntöönpanoon ja avoimuuden ja vastuuvelvollisuuden lisäämiseen”, sanoo Caroline Greer TikTokin Euroopan-yksiköstä.

”Olemme tyytyväisiä näihin tilaisuuksiin kertoa avoimesti toimistamme ja odotamme innolla yhteistyön jatkumista EU:n komission kanssa”, Greer kommentoi yhteistyötä EU:n kanssa.

DSA:n astuessa voimaan myös monet muut suuret verkkopohjaiset yritykset, kuten Google ja Meta, pakotetaan valtavien sakkojen uhalla kitkemään alustoillaan laitonta sisältöä ja tarjoamaan käyttäjille mahdollisuutta jättäytyä pois niiden profilointimenetelmistä. 

EU on nimennyt 17 erittäin suurta verkkoalustaa (VLOP) ja kaksi hakukonetta (VLOSE), joihin sovelletaan tiukempia DSA-säännöksiä elokuun 25. päivästä alkaen. 

VLOP- ja VLOSE-yritysten osalta DSA edellyttää muun muassa jatkuvaa riskiarviointia, riippumatonta tilintarkastusta, avoimuutta ja yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Myös monet muut teknologiajätit, kuten Meta ja Twitter, ovat TikTokin tavoin suostuneet valmistelevaan yhteistyöhön EU:n kanssa. 

Amazon sen sijaan aikoo haastaa EU:n oikeuteen, koska yrityksellä ei oman näkemyksensä mukaan ole erittäin suurta verkkoalustaa. 


Kuva: Solen Feyissa

Suositellut

Uusimmat