Varo valheellisia Suomi.fi-viestejä
Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että Suomi.fi-sähköposti-ilmoituksissa ei koskaan ole linkkiä tai niissä ei pyydetä lataamaan dokumentteja tai antamaan henkilötietoja.
IT Insider toimitus
27.10.2021

Suomi.fi-viestien nimissä on liikkeellä huijausviestejä, varoittaa Digi- ja väestötietovirasto. Viesteissä kehotetaan avaamaan dokumentti viestissä olevasta painikkeesta tai linkistä.

Linkki ohjaa rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle, joka on Suomi.fi-verkkopalvelun näköinen. Kyseessä on tietojenkalastelusivu, jonka tarkoituksena on hankkia henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnuksia.

Suomi.fi-viestit ei lähetä koskaan linkkejä sähköpostitse tai tekstiviestillä

Jos kansalaisella on käytössään Suomi.fi-viestit, hän saa ilmoituksen Viestit-palveluun tulleista julkishallinnon viestistä sähköpostiinsa tai Suomi.fi-mobiilisovellukseen. 

Suomi.fi-viestien sähköpostiin lähettämissä  ilmoituksissa ei ole koskaan linkkiä, eikä niissä pyydetä lataamaan dokumentteja tai antamaan henkilötietoja. Suomi.fi-viestit ei koskaan lähetä ilmoituksia tekstiviestillä.

Jos olet saanut epäilyttävän viestin, on viisainta olla tekemättä mitään.  Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä, älä vastaa viestiin, älä syötä tietojasi sivustolle, johon olet mennyt sähköpostin kautta saamastasi linkistä.

Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Tee rikosilmoitus.

Suomi.fi-verkkopalvelua ylläpitävä Digi- ja väestötietovirasto selvittää tapausta turvallisuusviranomaisten kanssa. 

Miten käytät Suomi.fi-viestejä turvallisesti

Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, niitä tulee käyttää selaimella osoittessa www.suomi.fi. Mobiilikäyttäjille on tarjolla Android ja iOS -sovellukset. Hakukoneen tulosten tai sähköpostilinkkien kautta palveluun ei tule siirtyä. Myöskään tekstiviesteillä ei koskaan tule linkkejä.

Suomi.fi -viestit ovat tapa saada viestit julkishallinnon asiontipalveluista sähköisesti eivätkä viestit tulee enää paperipostina. Esimerkiksi Verohallinnon, Traficomin sekä monien kuntien viestejä on mahdollista vastaanottaa sähköisesti.   

Suositellut

Uusimmat