Vakava turvallisuusuhka Tesloissa: kuljettaja voi pelata videopelejä liikkuvassa autossa
Uusi ominaisuus herättää kysymyksiä siitä, lisääkö Tesla uusia teknologioita autoihinsa turvallisuuden kustannuksella.
Kalle Keinonen
09.12.2021

Sähköautoyhtiö Teslan julkaisema päivitys mahdollistaa auton videopelien pelaamisen samalla kun auto liikkuu. Aiemmin videopelejä pystyi pelaaman vain auton ollessa pysäköitynä. Uusi ominaisuus herättää kysymyksiä siitä, lisääkö Tesla uusia teknologioita autoihinsa turvallisuuden kustannuksella. Aiheesta uutisoi The New York Times.

Teslan 2021.12.25.6-päivitys lähetettiin valtaosaan sen autoista tänä kesänä. Päivitys lisäsi autoihin kolme uutta peliä, joita kaikkia pystyi pelaamaan autoa ajaessa.

Ennen pelin alkua Teslan näytölle ilmestyy varoitus: ”Pasianssi on peli kaikkia varten, mutta auton liikkuessa vain matkustajat saavat pelata.” Näytölle ilmestyy myös nappi, jota painamalla pelaaja vakuuttaa olevansa matkustaja. Kuljettaja voi pelata painamalla tätä nappia.

Pelaaminen ja ajaminen onnistuvat Tesloissa varsin vaivattomasti yhtäaikaa Autopilot-järjestelmän avulla.

Teslan Autopilot-järjestelmä kykenee ohjaamaan, hidastamaan ja kiihdyttämään autoa täysin itsenäisesti. Turvallisuusasiantuntijat ovat jo useamman vuoden ajan kritisoineet järjestelmää, sillä sitä on helppo huijata: Kuljettaja voi irrottaa otteensa ohjauspyörältä pitkiksi ajoiksi, vaikka niin ei saisi tehdä. Lisäksi järjestelmä ei kykene varmistamaan, pitääkö kuljettaja katseensa tiessä. Autoa pystyy myös asiakaspalautteiden perustella ajamaan ilman, että kukaan istuu ohjaajan paikalla.

Yhdysvaltain liittovaltion liikenneturvallisuusviraston mukaan Teslan Autopilot-järjestelmä on ollut osallisena ainakin 12 ihmisen kuolemaan vuoden 2016 jälkeen. Syynä on ollut se, ettei kuljettaja pidä käsiään ohjauspyörällä eikä seuraa liikennettä.

Kuva David von Diemar Unsplash

Suositellut

Uusimmat