Utahin osavaltio haastaa TikTokin oikeuteen – syynä lasten addiktoituminen syötteeseen
Utahin kuluttajansuojaosasto väittää kanteessaan, että TikTok koukuttaa etenkin lapsia “manipuloivilla ominaisuuksillaan”.
Max Lehtinen
11.10.2023

Utahin kauppaministeriön kuluttajansuojaosasto (UDCP) on haastanut lyhytvideopalvelu TikTokin oikeuteen, koska viranomaisten mielestä sovellus vahingoittaa lapsia ja peittelee yhteyttään kiinalaiseen emoyhtiöönsä, ByteDanceen. 

TikTokia vastaan nostetun kanteen mukaan TikTok hyödyntää ”erittäin tehokkaita algoritmeja ja manipuloivia ominaisuuksia”, joista monet ”jäljittelevät peliautomaattien ominaisuuksia” saadakseen käyttäjät addiktoitumaan sovellukseen. 

UDCP:n mukaan TikTok on siis rikkonut Utahin osavaltion lakiin kirjattuja kuluttajamyyntikäytäntöjä muun muassa vähättelemällä sovelluksesta johtuvia psyykkisiä haittoja ja väittämällä toimivansa Yhdysvalloista käsin Kiina-siteestä huolimatta. 

TikTokia vaaditaan maksamaan satoja tuhansia dollareita vahingonkorvauksissa ja sakoissa. Lisäksi UDCP vaatii yritystä maksamaan molempien osapuolien oikeudenkäyntikulut. 

Utahia ennen myös Indianan, Arkansasin sekä Montanan osavaltiot ja Marylandin koulupiiri ovat haastaneet TikTokin oikeuteen. Montanassa kanne meni läpi, ja TikTokin levittäminen on siellä sovelluskaupoille ja muille toimijoille laitonta ensi vuoden ensimmäisestä päivästä alkaen. 

”TikTok valehtelee [lapsille ja heidän vanhemmilleen] sovelluksensa käytön turvallisuudesta ja käyttää heitä hyväkseen, jotta he katsoisivat ja katsoisivat sovellusta pakonomaisesti riippumatta siitä, millaisia kauheita vaikutuksia sillä on heidän mielenterveyteen, fyysiseen kehitykseen, perheeseen ja sosiaaliseen elämään”, Utahin yleinen syyttäjä Sean Reyes kommentoi kannetta.

Utahin kanteen takana voivat kuitenkin vaikuttaa myös maailmanpoliittiset syyt. Yhdysvallat esimerkiksi pelkäävät, että kiinalaiset vakoilevat yhdysvaltalaisia TikTokin avulla. 

TikTok ei ole kuitenkaan sosiaalista mediaa rajoittavan lainsäädännön ensimmäinen tai ainoa kohde Utahissa. Utahin kuvernööri Spencer Cox hyväksyi jo maaliskuussa lain, jonka mukaan alle 18-vuotiaan henkilön sosiaalisen median käyttöön vaaditaan vanhempien lupa. 

Kuva: Solen Feyissa 

Suositellut

Uusimmat