USA syyttää venäläistä hakkeria kiristyshyökkäyksistä
Viranomaisten mukaan Mihkail Matveev on tehnyt joukon kyberhyökkäyksiä Babuk-kiristyshaittaohjelman avulla. Matveevista on luvattu kymmenen miljoonan dollarin palkkio.
Max Lehtinen
17.5.2023

Yhdysvaltojen viranomaiset syyttävät venäläishakkeri Mikhail Matveevia lukuisista amerikkalaisiin yrityksiin ja viranomaisiin kohdistuneista kyberhyökkäyksistä, uutisoi Washington Post. 

Syytteen mukaan Matveev ja hänen kumppaninsa pääsivät Washingtonin poliisilaitoksen palvelimille huhtikuussa 2021. Hakkerit varastivat palvelimilta tietoja Babuk-nimisellä ohjelmistolla. Tämän jälkeen he kiristivät sekä yrityksiä että Yhdysvaltojen pääkaupungin poliisivirastoa uhkaamalla niitä arkaluonteisten tietojen julkaisemisella. 

Hakkerit ottivat Washingtonin poliisilaitokseen yhteyttä huhtikuussa 2021 väittäen, että ryhmällä oli tiedostoja, jotka sisälsivät tietoja jengeistä ja poliisin tiedonantajien henkilöllisyydestä.

Lopulta epäonnistuneiden neuvottelujen jälkeen hakkerit sanoivat julkaisevansa varastettuja asiakirjoja internetiin. Rikollisjengin mukaan poliisien ehdottama summa rahaa ei ollut tarpeeksi suuri. 

Vuodetut tiedostot sisälsivät esimerkiksi kartan seksuaalirikosten tapahtumapaikoista, tietoa kasvojentunnistusohjelmistoista, poliisilaitoksen haastattelustrategioita ja yli kahdenkymmenen poliisin henkilökohtaisia tietoja. 

Matveev tuskin tulee koskaan oikeuden eteen vastaamaan syytöksiin. Hän toimii Venäjällä, jossa maan hallinto hyväksyy hakkereiden Yhdysvaltoihin ja moniin muihin länsimaihin kohdistamat hyökkäykset. Maiden välillä ei ole luovutussopimusta. 

Syytteen tavoite onkin osa Yhdysvaltojen laajempaa suunnitelmaa paljastaa hakkereiden henkilöllisyyksiä ja tehdä heidät haavoittuviksi.

Suositellut

Uusimmat