Ukrainan sota aiheuttaa paineita teknologiajäteille
Venäjä on rajoittanut teknologiayhtiöiden palvelujen käyttöä alueillaan. Samalla yhtiöt valvovat aktiivisesti palveluidensa sisällön todenperäisyyttä ja blokkaavat tarvittaessa käyttäjiä. Lisäksi länsimaat ja Ukraina toivovat yhtiöiltä tukea kriisin ratkaisemiseksi.
Kalle Keinonen
28.2.2022

Maailman geopoliittiset kriisit asettavat haasteita yhdysvaltalaisille teknologiajäteille. Yhtiöiden palveluiden käyttöä rajoitetaan ja eri valtiot pyytävät yhtiöiltä toimia kriisien ratkaisemiseksi. Kriisit korostavat Facebookin ja YouTuben kaltaisten palveluiden merkittävää asemaa globaaleina viestinnän ja keskustelun alustoina.

Nyt Ukrainan sota aiheuttaa yhtiöihin painetta sekä länsimaiden suunnalta että Venäjältä, kertoo The Wall Street Journal. Samalla kun Venäjä blokkaa yhtiöiden palveluita omilta alueiltaan, länsimaat kannustavat yhtiötä tekemään kaikkensa Venäjän vaikutusvallan torjumiseksi. 

Viime viikolla Venäjän viranomaiset rajoittivat pääsyä Metan Facebookin palveluihin. Venäjän viranomaiset väittivät Metan estäneen pääsyn venäläisiin tiedotusvälineisiin. Facebook kertoi tarkastaneensa ja lokeroineensa Venäjän valtion omistamien tiedotusvälineiden uutisia ja ilmoitti myöhemmin kieltäneensä tiedotusvälineitä näyttämästä mainoksia alustallaan. 

Myös Twitterin mukaan sen palvelun saatavuutta on rajoitettu.

Alphabet on puolestaan blokannut YouTube- ja Google-palveluissaan muutamien venäläisten kanavien ja medioiden tuottamaa sisältöä Yhdysvaltain senaattori Mark Warnerin pyynnöstä.

Analyytikoiden mukaan konflikti voi kiihdyttää Internetin sirpaloitumista. Apple, Meta, Alphabet ja muut teknologiayhtiöt joutuvat muuttamaan yhä useammin käytäntöjään paikallisten sääntöjen takia.

Viime vuonna ainakin 48 valtiota tavoittelivat teknologiayhtiöiltä uusia sääntöjä koskien sisältöä, dataa tai kilpailua, kertoo demokratian ja vapauden puolesta työskentelevä vapaaehtoisjärjestö Freedom House. 

Google taas on raportoinut, että sen hallituksilta saamien sisällönpoistopyyntöjen määrä on kasvanut viisinkertaisesti vuodesta 2015. Yhtiö saa vuosittain noin 50 000 sisällönpoistopyyntöä.

Ukrainan sota on merkittävin eurooppalainen sota 80 vuoteen, ja se on saanut jotkut uskomaan ”splinternetin” nousuun. Splinternet on digitaalista nationalismia kuvaava käsite, jossa paikalliset lait ja politiikka ovat luoneet useita kansallisia internettejä. 

Suositellut

Uusimmat