Twitter laajentaa palvelunsa Tor-verkkoon
Twitterin uudesta sivustosta saattaa tulla Tor-verkon merkittävin palvelu. Sen avulla venäläisillä olisi mahdollisuus seurata Twitteriä ja vapaata mediaa myös maan sisältä, jossa palvelun käyttö estettiin viime perjantaina.
Kalle Keinonen
09.3.2022

Twitteriin pääse nyt myös Tor-verkon kautta, kertoo Vice. Venäjän hallitus esti Twitterin käytön maassa viime perjantaina, mutta nyt venäläisillä saattaa olla mahdollisuus ohittaa valtiollinen sensuuri ja päästä takaisin sosiaalisen median palveluun.

Kyberturvallisuusasiantuntija Alec Muffet kertoi tiistaina auttaneensa Twitteriä Tor-verkkopalvelun toteutuksessa. Laajennuksen myötä venäläisten käyttäjien pitäisi kyetä siirtymään Twitteriin anonyymin Tor-verkon avulla.

Twitterillä on ollut merkittävänä rooli uutisten, kuvien ja videoiden levittäjänä ukrainan sodan aikana. Laajennuksen avulla venäläisillä on mahdollisuus seurata Twitteriä ja riippumatonta mediaa myös maan rajojen sisäpuolelta. 

Tor-ohjelmiston anonyymi verkko reitittää käyttäjän yhteyden useiden eri palvelimien kautta. Verkon avulla käyttäjät voivat selata Internetiä enimmäkseen anonyymisti ja sivustot eivät pysty määrittämään käyttäjän fyysistä sijaintia.

Käytännössä Tor voi reitittää käyttäjän liikenteen maansa ulkopuolelle. Näin sivustoilla voi vierailla myös käyttäjiä, joiden kotimaiset Internet-palveluntarjoajat ovat estäneet niiden käytön.

Se, pääsevätkö Venäjän käyttäjät Twitterin Tor-versioon, riippuu kuitenkin enemmän Torin saatavuudesta Venäjällä. Venäjä aloitti sensuroimaan Toria viime joulukuussa, ja siitä lähtien osa maan Internet-palveluntarjoajista on estänyt verkon käytön.

Suositellut

Uusimmat