TSMC:n Saksan-tehtaan rakentaminen alkaa pian – luvassa iso tukku tukia
Vuoden viimeisellä neljänneksellä alkava rakennustyö saa avustuksia sekä EU:lta että Saksalta. Tehdas alkaa tuottaa siruja 22 nanometrin tekniikalla vuonna 2027.
Max Lehtinen
15.5.2024

Taiwanilainen siruvalmistaja TSMC aikoo aloittaa sen ensimmäisen Euroopan-tehtaan rakentamisen vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, yritys ilmoitti tällä viikolla.

TSMC:n mukaan Dresdeniin valmistuva tehdas aloittaisi toimitukset vuonna 2027. TMSC:n uusi Eurooppaan suuntautunut tytäryritys ESMC, josta TSMC omistaa 70 prosenttia, aikoo valmistaa 22 nanometrin siruja etenkin autoteollisuuden tarpeisiin.

Robert Bosch, Infineon ja NXP omistavat ESMC:stä kukin 10 prosenttia.

Saksa ja EU ovat TSMC:n mukaan tarjoamassa hankkeelle merkittäviä tukia. TSMC on sopinut sijoittavansa yli 10 miljardin euron arvoiseen tehtaaseen vain 3,5 miljardia euroa. 

Mikäli luvut pysyvät samana kuin on aiemmin raportoitu, tukien määrä olisi euro jokaista TSMC:n investoimaa euroa kohden.

TSMC on alkanut laajentaa toimintaansa pois Taiwanista Kiinan aiheuttaman geopoliittisen ja sotilaallisen uhan vuoksi. Yritys rakensi vuonna 2021 tehtaan Japaniin. Tällä hetkellä TSMC:llä on Saksan lisäksi valmistumassa tehdas USA:han ja jo toinen tehdas Japaniin.

TSMC:n mukaan 22 nanometrin tekniikkaa kehittyneempien sirujen valmistamista Euroopassa ”joidenkin vuosien” kuluttua ei ole poissuljettu. 

Tehtaan odotetaan luovan yli 2000 uutta työpaikkaa. 

Suositellut

Uusimmat