TSMC rakentaa tehtaan Saksan Dresdeniin
Saksa on luvannut rahoittaa noin puolet 10 miljardin euron suurhankkeesta, jossa ovat mukana myös teknologiayritykset Infineon, NXP ja Bosch.
Max Lehtinen
09.8.2023

Taiwanilainen puolijohdejätti TSMC rakentaa 10 miljardin euron arvoisen tehtaan Itä-Saksan Dresdeniin yhteistyössä Infineonin, NXP:n ja Boschin kanssa, jotka kukin saavat tehtaasta 10 prosentin osuuden, yritykset kertovat tiedotteessaan. 

Saksa tukee hanketta 5 miljardilla eurolla, mikä laskee 70 prosenttia tehtaasta omistavan TSMC:n oman investoinnin vain 3,5 miljardiin euroon. 

Yritykset uskovat 2 000 ihmistä työllistävät tehtaan avauksen tapahtuvan ennen vuoden 2027 loppua. Tehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuoden lopussa. 

Hanke on jatkoa TSMC:n poistumiselle Taiwanin maaperältä Kiinan hyökkäysuhan alta. Saksan hallitus taas haluaa hankkeella varmistaa itselleen sirutoimitukset, vaikka Kiina hyökkäisi Taiwaniin.

Saksa saa myös valtaa puolijohdeteollisuuden alalta ja mahdollisuuden valvoa tuotantoketjua tarkemmin. Esimerkiksi ilmastotavoitteiden saavuttaminen helpottuu, sillä useat aasialaiset sirutoimittajat käyttävät yhä fossiilisia polttoaineita. 

TSMC rakentaa myös kahta tuotantolaitosta Yhdysvaltojen Arizonaan, jossa infrastruktuurin arvo on yhteensä 40 miljardia dollaria. Japaniin yhtiö rakentaa 8,6 miljardin dollarin tehdasta Tokion hallituksen, Sonyn ja Denson tuella.

Saksaan rakennettava tehdas tuottaa valmistuttuaan siruja etenkin autoihin ja kodinelektroniikkaan. 

Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua ammattitaitoisen työvoiman puute. TSMC:n Arizonan-tehtaalla tuotannon aloittamisen tavoitepäivää on siirretty vuodella osaamispulan takia. 


Kuva: Vishnu Mohanan

Suositellut

Uusimmat