TSMC on pohtinut sirutehtaidensa poistamista Taiwanista
Maailman suurin puolijohdevalmistaja pitää Kiinaa kasvavana riskinä Taiwanille. Yhtiön toimitusjohtaja C.C. Wein mukaan sirutehtaiden siirtäminen muualle on kuitenkin mahdotonta.
Max Lehtinen
04.6.2024

Maaiman suurin puolijohdevalmistaja TSMC on “käynyt keskusteluja” asiakkaidensa kanssa sen sirutehtaiden siirtämisestä pois Taiwanista Kiina-jännitteiden kiristyessä entisestään, kertoo Reuters

Kiina on tehnyt näyttäviä sotaharjoituksia Taiwanin ympärillä sen jälkeen, kun saarivaltion uusi demokratiamyönteinen presidentti Lai Ching-te astui virkaan. 

TSMC:n toimitusjohtaja Chung Ching Wein mukaan yritys tiedostaa jännitteiden aiheuttamat huolenaiheet, mutta toteaa, että sirutehtaiden siirtäminen pois saarelta olisi käytännössä mahdotonta. 

Yli 80 prosenttia TSMC:n tuotantokapasiteetista on Taiwanissa.

Wei ei nimennyt asiakkaita, joiden kanssa TSMC on käynyt keskusteluja sen sirutehtaiden tulevaisuudesta, mutta ainakin Applen kanssa yritys on aiemmin neuvotellut sopimusehdon, jonka mukaan Apple-siruja valmistavia tehtaita ei saa päästää Kiinan käyttöön.

Yhdysvallat on teoriassa sitoutunut auttamaan Taiwania puolustautumaan hyökkäystä vastaan, mutta asiasta Yhdysvalloissa säädetyn lain muotoilu on niin sanotusti tulkinnanvarainen. 

Toukokuussa Bloomberg raportoi, että TSMC ja sirulaitteiden valmistaja ASML voivat jäädyttää sirulaitteiden toiminnan Taiwanissa, mikäli luvaton toimija yrittäisi niitä käyttää.

Suositellut

Uusimmat