TSMC ja Samsung suunnittelevat valtavia sirutehtaita Arabiemiraatteihin
Uusien tehtaiden yhteenlaskettu arvo voisi nousta yli 100 miljardiin dollariin.
Max Lehtinen
23.9.2024

TSMC ja Samsung keskustelevat Yhdistyneiden arabiemiraattien kanssa mahdollisuudesta rakentaa maahan valtavia sirutehtaita, kertoo Wall Street Journal. 

Lehden sisäpiirilähteiden mukaan sirusijoitusten yhteenlaskettu arvo voisi olla jopa yli 100 miljardia dollaria. Arabiemiraatit luonnollisesti tukisivat hankkeita merkittävillä avustuksilla. 

Sirutehtaat antaisivat Arabiemiraateille merkittävää geopoliittista vaikutusvaltaa, ja ne sopisivat mainiosti maan pyrkimyksiin siirtyä pois öljyn dominoimasta taloudesta.

Yritys on sijoittanut viime vuosina vahvasti teknologiaan ja etenkin tekoälyyn. 

Suunnitelluilla tehdashankkeilla on kuitenkin edessään vielä merkittäviä esteitä. Maailmanpolitiikan napa Yhdysvallat on osoittanut huolensa tuoreita suunnitelmia kohtaan, sillä Arabiemiraatit ja Kiina ovat merkittäviä kauppakumppaneita, mikä ei povaa hyvää Yhdysvaltojen asettamille sirukaupparajoitteille

Maa haluaakin varmistua ennen hankkeiden aloitusta, ettei siruja valuisi Arabian niemimaalta Kiinaan, jonka ripeä teknologinen kehitys uhkaa Yhdysvaltojen asemaa maailman suurvaltana. 

WSJ:n sisäpiirilähteiden mukaan Samsung ja TSMC ovat tuskin halukkaita lähtemään projektiin ilman Yhdysvaltojen hyväksyntää. 

Käytännön pulmat: alimiehitys ja liikaa ioneja

Uusien siruhankkeiden toteutusta vaikeuttavat myös piilevyjen puhdistukseen vaadittavan veden prosessointiin liittyvät ongelmat. 

Aavikkoisten Arabiemiraattien ainoa käytännöllinen veden lähde on meri, ja merivesi sisältää suolan lisäksi merkittävän määrän muitakin vaikeasti poistettavia ioneja. Ioneja, bakteereja ja esimerkiksi happea on liuennut veteen maaperästä, eliöistä ja ilmasta jo satojen miljoonien vuosien ajan.

Piilevyjen puhdistuksessa käytettävä ultrapuhdas vesi taas saa sisältää vain yhdestä kahteen epäpuhtausmolekyyliä miljoonaa vesimolekyyliä kohden. 

Hankkeisiin tuo haastetta myös puolijohdealan spesifit osaajavaatimukset. Arabiemiraattien on hankalaa saada maaperälleen suurten sirutehtaiden vaatimaa määrää huipputalenttia. 

Samaa rajallista siruosaamista havittelevat myös Yhdysvallat ja Eurooppa, joihin ollaan parhaillaan rakentamassa sirutehtaita valtioavustuksilla. 

Arabiemiraattien valtion tukema teknologiasijoitusyhtiö MGX voi kuitenkin satojen miljardien dollarien arvoisella budjetillaan houkutella osaamista melkoisen leveillä palkkatarjouksilla. 

MGX perusti vastikään BlackRockin ja Microsoftin kanssa uuden datakeskuksiin keskittyvän 100 miljardin dollarin teknologiarahaston. Yritys on myös pohtinut suoraa sijoitusta tekoälyjätti OpenAI:hin. 

Suositellut

Uusimmat