Tietoturvayhtiö Kaspersky ja kaksi kiinalaisoperaattoria ovat FCC:n mukaan riski Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle
Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:n mukaan yritykset ovat Kiinan ja Venäjän valtioiden tukemia. Kaspersky pitää päätöstä polittisena.
Kalle Keinonen
29.3.2022

Yhdysvaltain telehallintovirasto (FCC) nimesi viime perjantaina venäläisen ja kaksi kiinalaista yritystä Yhdysvalloille vaarallisiksi yrityksiksi. FCC:n mukaan venäläinen tietoturvayhtiö Kasperksy Lab, sekä Yhdysvalloissa toimivat kiinalaiset teleoperaattorit China Telecom (Americas) ja China Mobile International USA ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.

FCC:n komissaari Brendan Carrin mukaan uudet nimitykset ”auttavat suojaamaan verkkojamme uhilta, joita Kiinan ja Venäjän valtion tukemat yritykset aiheuttavat vakoilullaan ja muilla tavoilla, joilla ne yrittävät vahingoittaa Yhdysvaltojen etua”.

Virasto nimesi vaarallisten yritysten listalle viime vuonna ensimmäiset viisi yritystä, jotka olivat kaikki kiinalaisia. Listalla ovat muun muassa Huawei Technologies sekä ZTE. Kaspersky on ensimmäinen listalle joutunut venäläinen yritys.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat väittäneet jo pitkään, että Kasperskyn ohjelmiston käyttäminen voisi altistaa yhdysvaltalaiset verkot Moskovasta ohjatulle haitalliselle toiminnalle. Yhdysvallat asetti Kasperskyn virustorjuntaohjelmiston käyttökieltoon valtion sisäisissä verkoissa vuonna 2017. Kaspersky on kieltänyt jatkuvasti olevansa Venäjän hallituksen ”työkalu”. 

Kaspersky ja Kiinan Yhdysvaltojen suurlähetystö valittivat päätöksistä. Kaspersky sanoi lausunnossaan, että se oli pettynyt viraston päätökseen ja väitti, että se oli ”tehty poliittisista syistä”.

”FCC väärinkäytti valtion valtaa ja hyökkäsi haitallisesti Kiinan teleoperaattoreihin uudelleen ilman kunnon perusteita. Yhdysvaltojen pitäisi välittömästi lopettaa kohtuuton kiinalaisten yritysten tukahduttaminen”, sanoi Kiinan suurlähetystö perjantaina. Kiinalaisyritykset eivät heti kommentoineet asiaa. 

Suositellut

Uusimmat