Tietokoneet kelpaavat nyt myös käytettynä
Ympäristötietoisuus, komponenttipula ja käytettyjen tietokoneiden kasvanut tarjonta ovat lisänneet kuluttajien kiinnostusta käytettyjä tietokoneita kohtaan. Jopa 71 prosenttia Kaleva Median verkkokyselyyn vastanneista oli hankkinut tai voisi kuvitella hankkivansa käytetyn tietokoneen.
Kalle Keinonen
07.3.2022

Kiinnostus ja kysyntä käytettyjä tietokoneita kohtaan on kasvanut. Kaleva Media selvitti kyselytutkimulsella tietokonekauppa Taitonetin toimeksiannosta tammi-helmikuun aikana suomalaisten mielikuvia kunnostettuja tietokoneita kohtaan.  

Jopa 71 prosenttia vastanneista oli hankkinut tai voisi kuvitella hankkivansa käytetyn tietokoneen.

Vastaajat ovat etsineet käytettyjä tietokoneita on etsitty muun muassa Googlesta, sosiaalisesta mediasta ja tuttavien suositusten perusteella. Tärkeimpiä hankintaan vaikuttavia tekijöitä olivat hinta-laatusuhde, tietokoneen ominaisuudet sekä sopivuus käyttötarkoitukseen.

Poikkeusaika on vaikuttanut selkeästi kuluttajien asenteisiin, sillä 36 prosenttia vastanneista kertoi, että heidän asenteensa käytettyjä tietokoneita kohtaan on muuttunut positiivisemmaksi kuluneen vuoden aikana.

Myös lisääntynyt tarjonta, ympäristösyyt ja komponenttipula ovat vastaajien mukaan olleet syynä positiiviseen muutokseen. Maailmanlaajuisesti vaivannut sirupula on tehnyt monista uusista elektroniikkahyödykkeistä kalliimpia ja viivästyttänyt niiden toimituksia. 

Luottamus korostuu vahvasti käytettyjen tietokoneiden markkinoilla. Verkkokyselyn perusteella vastaajien suurin hankinnan este oli pelko tietokoneen toimimattomuudesta. 83 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että tietokoneiden myyjän tulisi herättää luottamusta.

Monet myyvät käytettyä elektroniikka nettikirpputoreilla, mutta kauppoihin liittyy Taitonetin mukaan riskejä. Yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa tuotteilla on perävalotakuu eli myyjän vastuu päättyy, kun kaupat on kätelty. 

Yrityksen mukaan riskit on mahdollista minimoida hankkimalla laitteet luotettavilta kunnostamiseen erikoistuneilta myyjiltä, jotka tarjoavat yleensä myös pitkän takuun ja palautusoikeuden.

Kysely tehtiin verkkokyselynä ja siihen vastasi reilut kahdeksansataa suomalaista ympäri maata.

Suositellut

Uusimmat