Tekoäly auttaa lääkäreiden hiljaisen tiedon siirrossa
Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kehittävät tekoälyratkaisua, jolla vanhempien lääkäreiden kokemus nivelrikon tunnistamisesta saadaan siirrettyä nuoremmille.
Mikko Torikka
29.10.2021

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, professori Juha Paloneva ja laboratorionjohtaja Sami Äyrämö Jyväskylän yliopistosta ovat kehittämässä tekoälyä hyödyntävää ratkaisua, jolla kokeneiden lääkäreiden vuosien aikana kerryttämää osaamista saadaan siirrettyä nuoremmille.

Tavoitteena on saada polven nilvelrikkoja diagnosoitua varhaisemmassa vaiheessa.

Pitkittyneen polvikivun taustalla on usein nivelrikko, joka voi oireilla eri tavoin. Nivelrikon havaitseminen varhaisessa vaiheessa olisi tärkeää, jotta vältytään tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta, ja potilas voi vielä omatoimisestikin vaikuttaa sairauden etenemiseen.

Nivelrikon toteamisen perusmenetelmä on polven röntgenkuvaus. Röntgenkuvasta lääkäri voi havaita nivelrikkoon viittaavia muutoksia.

Ihmiset ovat kuitenkin hyvin erilaisia eikä lääketieteellisten kuvien tulkintakaan ole aina yksiselitteistä. Erityisesti varhaisen nivelrikon merkkien havaitseminen kuvista voi olla lääkärillekin vaikeaa. Erikoistumisen ja kokemuksen kautta lääkäri kuitenkin oppii tekemään niistä entistä nopeampia, tarkempia ja johdonmukaisempia havaintoja.

Tekoälyllä voidaan edistää diagnostiikkaa siirtämällä kokeneen lääkärin osaamista tekoälyohjelmaan, joka puolestaan tukee vaikkapa nuoremman lääkärin päätöksentekoa osoittamalla kuvasta niitä merkityksellisiä asioita, joita kokenut lääkäri katsoisi.

Lue lisää Sami Äyrämön ja Juha Palonevan tiedeblogista tekoälymallien kehittämisestä.

Suositellut

Uusimmat