Teknologiayhtiöt laajenevat ennätystahtia Yhdysvalloissa
Yhdysvaltalaiset teknologiajätit Microsoft, Amazon ja Alphabet ostivat vuonna 2021 eniten yrityksiä vuosikymmeneen.
Kalle Keinonen
25.1.2022

Microsoft, Amazon ja Alphabet ostavat yrityksiä kuin viimeistä päivää. Syyksi epäillään sitä, että yritykset haluavat ehtiä ostoksille ennen mahdollisia uusia kilpailurajoituksia, kertoo CNBC. Yhdysvaltain kauppakomission uusi puheenjohtaja Lina Khan on osoittautunut tiukaksi monopolien vastustajaksi ja teknologiajätit ovat hänen tähtäimessän.

Tutkimusyhtiö Dealocigin tietojen mukaan MIcrosoft, Amazon ja Alphabet ostivat yrityksiä viime vuonna enemmän kuin aikoihin. Vuosittaisten yritysostojen arvo ei ole ollut yhtä suuri kymmeneen vuoteen.

Microsoftin tuore 68,7 miljardin dollarin Activision Blizzard -kauppa on esimerkki suuren teknologiayhtiön yrityskaupasta, joka voi aktivoida lainsäätäjät toimimaan. Muita vuoden 2021 isoja yrityskauppoja ovat Microsoftin 19 miljardin dollarin Nuance Communications -kauppa ja Amazonin 8,5 miljardin dollarin MGM Studios -kauppa.

”Isot teknologiajätit yrittävät ehtiä lainsäätäjien edelle”, sanoo professori Eric Gordon Michiganin yliopistosta.

”Kun ensimmäinen yrityskauppa kaatuu oikeudessa, on seuraavien tuomareiden helppo seurata esimerkkiä”, Gordon jatkaa.

Yhdysvaltain kauppakomissio FTC on antanut teräviä lausuntoja Khanin kaudella kilpailua rajoittavien yrityskauppojen suhteen. Mutta pelkät lausunnot eivät muuta yritysten toimintaa, Gordon epäilee.

FTC:n ongelmana on resurssien vähäisyys suuryrityksiin ja niiden tekemiin kauppoihin verrattuna. Siksi FTC pyrkiikin ohjaamana toimintaa lausunnoilla ja ohjeistuksella. Oikeuteen asti ei kannata viedä kaikkia juttuja.

Khan kertoi CNBC:n haastattelussa, että teknologiajättejä vastaa asettuminen vaatii rohkeutta, muttä hänellä on asiaan mandaatti presidentti Joe Bidenilta.

”Riski kannattaa ottaa, vaikka häviäisikin. Jos ei yritä, häviää varmasti. On tärkeää näyttää, että lainsäätäjä ei ole välinpitämätön”, Khan kertoi haastattelussa.

Suositellut

Uusimmat