Viestipalvelu Telegram on raportoimassa historiansa ensimmäisen voitollisen tuloksensa, alustan omistaja Pavel Durov kertoo kanavallaan. Merkittävä kaupallistaminen nosti yrityksen liikevaihdon “yli miljardiin dollariin” vuonna 2024, Durov kirjoittaa.
Hän ei paljasta, kuinka paljon tästä summasta oli voittoa.
Durovin mukaan Telegramilla on kuitenkin oman toimintansa ja rahoittajien, kuten Abu Dhabin Catalyst Partnersin, tarjoamien lainojen myötä käytettävissään yli 500 miljoonaa dollaria käteistä.
Luku antaa tosin yrityksen taloustilanteesta todellisuutta ruusuisemman kuvan.
Viestipalvelulla on nimittäin voitollisuudestaan huolimatta yhä merkittävästi velkaa. Financial Timesin elokuisen raportin mukaan Telegramille on kertynyt yhteensä yli 2,3 miljardia dollaria maksusitoumuksia.
Durovin mukaan Telegram on maksanut näistä miljardiveloistaan hiljattain pois “merkittävän osan”. Hän ei tarkentanut lainojen lyhentämisen suuruusluokkaa konkreettisella summalla.
Hän kuitenkin myöntää Telegram-kanavallaan, että “edessä on yhä paljon työtä” lainojen maksamiseksi, sillä lainat erääntyvät tiettävästi jo vuoden 2026 maaliskuussa. Tämä tarkoittaa, että Telegramin täytyy joko maksaa lainat itse pois seuraavan 15 kuukauden aikana tai tukeutua rahoittajiin uudelleen.
(On kuitenkin myös huomioitava, että 500 miljoonan käteisvaroihin ei Durovin mukaan lasketa mukaan yrityksen krypto-omistuksia, jotka ovat FT:n viime kuun raportin perusteella arvoltaan jopa 1,3 miljardia dollaria. On yhä epäselvää, aikooko Durov käyttää varoja velkojen lyhentämiseen. Epäselvää on myös varojen likviditeetti: jos alustan “krypto-omistuksilla” tarkoitetaan Bitcoinin kaltaista suosittua kryptovaluuttaa, varat voi muuttaa dollareiksi helposti. Jos kyseessä on sen sijaan Toncoineja ja/tai jonkin muun pienemmän organisaation liikkelle laskemia tokeneita, varojen realisoimista on luultavasti rajoitettu.)
Epävarmuuksien keskellä on kuitenkin yksi selkeä totuus, jonka Durov tiedostaa itsekin: Telegramin täytyy jatkaa kaupallistumista päästäkseen itsenäiselle taloudelliselle pohjalle, josta se voi löytää turvaa regulaation kiristyessä sen ympärillä. Tämä tarkoittaa käytännössä panostamista luotettavampiin tulonlähteisiin, tärkeimmin premium-jäsenyyksiin.
Kaupallistaminen lihottaa kassaa
Durov aloitti Telegramin kaupallistamisen alun perin vuonna 2021 lisäämällä alustalle mainoksia. Alusta on saanut sittemmin mainoksien lisäksi monia uusia kassavirran kerryttämiseen keskittyviä ominaisuuksia, kuten yritystuotteet, lahjaostot, miniapit ja Tähdet-nimisen valuutan, jota voi käyttää bottien tarjoamien palveluiden ostamiseen.
Eräs Telegramin tulonlähde on kuitenkin yllä mainittuja luottamusta herättävämpi. Alustan 12 miljoonan käyttäjän kokoinen premium-tilaajakunta on valmis luopumaan kuukausittain muutamasta eurosta saadakseen erinäisiä Telegram-etuja.
Oletetaan, että jatkuvia kuukausitilaajia on pyöreästi 10 miljoonaa ja että kuukausitilauksen globaali keskihinta liikkuu karkeasti sanottuna kahden ja neljän dollarin välillä. Telegram saa tämän arvion perusteella premium-tilauksista 240–480 miljoonaa dollaria vuosittain.
Telegram tarjoaa premium-tilaajille esimerkiksi nopeamman latausnopeuden, sovelluksen kustomointiominaisuuksia ja korkeampia käyttörajoja esimerkiksi lähetettävien tiedostojen koolle. Voit nähdä täyden listan premium-eduista täällä.
Vaikka Telegram onkin saanut kehitettyä vaikuttavan monipuolisen määrän tuottavia tuotteita, yritys oli vielä viime vuonna merkittävästi tappiollinen. Tarkemmin sanottuna 173 miljoonaa dollaria tappiollinen, FT raportoi elokuussa 2024.
Jotta Telegram voi jatkaa voittojen niittämistä, sen on jatkettava mainos- ja premium-tulojen kasvattamista.
Tärkeä ehto koko alustan tulevaisuudelle tosin on, että sen käyttäjät jatkavat viestisovelluksen käyttöä merkittävästä viranomais- ja regulaatiopaineesta huolimatta – huomioiden, että regulaation ahnas käsi voi syödä alustalta tärkeää pelitilaa.
Durovin pidätys ja yksityisyyskysymykset
Monilla Telegram-ryhmillä on kymmeniä tuhansia jäseniä, kun taas esimerkiksi kilpailevan WhatsAppin maksimiryhmäkoko on 1024 jäsentä. Valtavien yhteisöjen ja tiedotuskanavien mahdollistaminen on Telegramille merkittävä kilpailuetu.
Alustan huomiota herättävämpi ominaispiirre kuitenkin on sen (viime aikoina vähentynyt) haluttomuus jakaa käyttäjä- ja viestitietoja eri viranomaisille. Telegram on yksityisyyskeskeisyydensä vuoksi menestynyt etenkin monissa anonymiteettiä arvostavissa piireissä, kuten rikollisyhteisöjen keskuudessa.
Samasta syystä yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Durov majailee tälläkin hetkellä Ranskassa matkustuskiellon alaisena. Digitaaliseksi nomadiksi kuvailtu koodarivelho odottaa maassa oikeuden päätöstä väitetystä osallisuudesta rikollisen toiminnan fasilitoimiseen.
Ranskan viranomaisten nostamat syytteet koskevat Durovin haluttomuutta antaa käyttäjistään tietoa poliisille ja moderoida alustansa sisältöä tarkemmin.
Ranskan lisäksi monet muutkin maat, kuten Intia ja Brasilia, ovat painostaneet Telegramia lisäämään alustansa turvatoimia. Telegramilla on siis edessään suuri haaste pitää yllä sen yksityisyyteen keskittyvää imagoa ja vastata samalla viranomaisten vaatimuksiin, jotka vähentävät käyttäjien yksityisyyttä.
Durov onkin pyrkinyt käyttämään asian tiimoilta retoriikkaa, joka painottaa ongelmien keskittyvän pieneen määrään alustan käyttäjiä. Hän sanoi hiljattain ranskalaisessa oikeudessa, että Telegramin maineen ovat pilanneet ”laittomiin toimiin osallistuneet 0,001 prosenttia”.
Tämä retoriikka voi helpottaa lisääntyvän moderoinnin sekä viranomaisyhteistyön markkinoimista positiivisena kehityskaarena.
Regulaation kiristyvä ote
Pelkkä retoriikka ei ole tietenkään alustan kaikkia ongelmia ratkaisemassa. Durovin pidätys on paljastanut viestipalvelun laajan haavoittuvuuden globaaleilla markkinoilla, jotka sisältävät erilaisia ja alati dynaamisempia regulaatioympäristöjä.
Regulaatiomuutokset voivat yllättää ja osua pahasti Telegramia nilkkaan – paitsi tietosuojan ja sisältövaatimusten puolesta (moderointi on kallista!), myös yrityksen valtavien krypto-omistuksien ja -projektien osalta.
Telegram ja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio ovat ottaneet jo kertaalleen yhteen vuonna 2020. Tällöin komissio käski Telegramia palauttamaan TON-kryptoprojektinsa varat sijoittajille sen jälkeen, kun projekti määritettiin laittomaksi.
Tästä oppineena Telegram on tehnyt TON-verkostosta hajautetun eli yhteisön hallitseman, mikä on vähentänyt alustan vastuuta projektista (mutta ei ole poistanut vastuuta täysin).
Kryptotoiminnan epävarmuuden lisäksi regulaatio voi aiheuttaa Telegramille ylimääräisiä laki-, operaatio- sekä raportointikuluja.
Lisääntyvät moderointivaatimukset voivat aiheuttaa myös merkittäviä ohjelmistokustannuksia.
Mitä tulee Telegramin kryptotoiminnan ja regulaation väliseen jännitteeseen, lisäongelmia tuo tieto, että monet maat vaativat kryptovaluutta- ja lohkoketjutoimijoita estämään laittomia rahansiirtoja seuraamalla käyttäjiä ja transaktioita tarkemmin.
Tämä regulaatiopaine voi vaikeuttaa muutenkin lainsäädännöllisesti epäselvien kryptomarkkinoiden laajenemista, josta Telegram voisi hyötyä merkittävästi.
Hyvä esimerkki mahdollisista hyödyistä on vuoden 2024 alussa Telegramin ja TON-säätiön välillä tehty sopimus Toncoinien käytöstä eksklusiivisena maksuvälineenä. Telegram sai sopimuksesta jopa 225 miljoonaa dollaria, FT raportoi elokuussa. Sopimus on sittemmin rauennut.
Kivikkoinen tie, päämäärä hämärä
Telegramin kryptotoiminta on sovellukselle mainio tapa pysyä monipuolisena sosiaalisen median alustana ja valmistautua mahdolliseen kryptovallankumoukseen. Yrityksen liiketoimintamallin vakaus nojautuu kuitenkin ensisijaisesti premium-käyttäjätileihin ja muihin vähemmän reguloituihin tuotteisiin, kuten mainoksiin.
Yrityksen kaupallinen kiihtyminen kohtaa kuitenkin joka tapauksessa regulaatiohaasteita, jotka kiteytyvät Durovin oikeudenkäyntiin Ranskassa. Erityisen tärkeä kysymys on: miten alusta aikoo sovittaa yhteen lupaukset yksityisyydestä ja viranomaisvaatimukset tietojen jakamisesta?
Mikäli Telegram onnistuu pitämään käyttäjäkantansa tyytyväisenä haasteiden alla, alustan kaupallinen kiihtyminen voi johtaa laajaan menestykseen. Käyttäjille tämä tarkoittanee uusia ja mielenkiintoisia Telegram-tuotteita ja -palveluita.
Durov on puhunut julkisesti halustaan luoda Telegramin viestipalvelun ympärille laaja ekosysteemi, joka tukisi monia toimintoja rahasiirroista monipuoliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen ja viihdykkeisiin. Ideaali mukailee Tesla-miljardööri Elon Muskin visiota X:stä nk. ”kaikki-alustana”, jolta poistuminen spesifiä digitaalista käyttötarkoitusta varten voitaisiin nähdä alustan epäonnistumisena.
Nähtäväksi jää, miten Durov aikoo tarkalleen unelmansa toteuttaa – ja mistä käsin.