Suomi pärjää tekoälyssä – kiitos pilven
Suomi on Euroopan kärjessä tekoälypalvelujen käyttöönotossa. AWS:n maajohtaja Sari Uusitalon mukaan taustalla on yritysten vahva pilvisiirtymä.
Mikko Torikka
05.4.2024

Kansainvälisissä vertailuissa usein menestyvä Suomi on kärkijoukoissa myös tekoälyteknologioiden käyttöönotossa.

Pilvipalvelujätti Amazon Web Servicesin Eurooppaa tutkivassa raportissa Unlocking Europe’s AI Potential in the Digital Decade Suomi sijoittui kärkipaikalle. Taakse jäivät myös muut Pohjoismaat. Suomessa tekoälyn kasvu on ollut vuositasolla 35 prosenttia. 

Suomalaisyrityksistä 72 prosenttia käyttää tekoälytyökaluja päivittäisessä toiminnassa. Tämä on huomattavasti enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. 

Laajaa kielimallia hyödyntävät tekoälyratkaisut toivat työkalut laajan yleisön käyttöön ja tietoisuuteen reilu vuosi sitten. Tämä näkyy myös yrityksissä, joissa valtaosa ratkaisuista hyödyntävät laajoja kielimalleja. 

Hyötyjä on nähtävissä jo nyt.97 prosenttia tekoälyä käyttävistä yrityksistä ilmoitti tehokkuuden parantuneen tekoälyn integroinnin suorana seurauksena. 76 prosenttia vastanneista arvioi, että tekoäly on parantanut asiakaskokemusta. 

AWS:n Suomen ja Baltian maajohtaja Sari Uusitalo kertoo IT Insiderin haastattelussa, että suomalaisten etumatkan taustalla ovat pilvipalvelut. Suomessa on siirrytty etujoukoissa pilvipalveluiden käyttäjiksi. Tämä on mahdollistanut myös tekoälyratkaisut.

”Pilvipalveluiden käyttö on edellytys tekoälyn hyödyntämiselle” Uusitalo sanoo. ”Suomalaisyrityksistä 81 prosenttia on pilvessä.” Lisäksi Uusitalo nostaa esiin valtionhallinnon cloud first -lähestymistavan, mikä lisää entisestään pilvipalveluiden käyttöä.

Tekoälyn yleistyminen vaatii myös rahaa. AWS:n raportin mukaan yritykset käyttivät 17 prosenttia it-budjeteistaan tekoälyyn vuonna 2022. Tämä on kasvamassa noin neljäsosaan vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä osaamisvaje on yksi suurimmista haasteista tekoälyn käyttöönotosta. Mutta yritykset ovat lähtenee rohkeasti liikkeelle ja ovat jo löytäneet hyötyjä erilaisista tekoälyratkaisuista.

”Tekoälyratkaisuissa pitää lähteä liikkeelle liiketoimintatarpeiden kautta. Oikeaa lopputulemaa varten tarvitaan oikeita toimialakeskeisiä kumppanuuksia”, Uusitalo sanoo.

Uusitalon mukaan AWS:n Bedrock-palvelualusta mahdollistaa onnistuneiden yhdistelmien rakentamisen tekoälyratkaisuihin. 

Bedrock tuo useiden tekoälytoimijoiden mallit käyttöön yhden API-rajapinnan kautta AWS:n asiakkaille. ”Haluamme tarjota asiakkaille useita eri vaihtoehtoja”, Uusitalo kertoo. Tuoreimpana esimerkkinä haastattelun aikaan oli MistralAI:n lisääminen osaksi Bedrockia.

Uusitalo arvioi, että lyhyellä aikavälillä suurimmat hyödyt tekoälyn käytössä tulevat tuottavuuden ja tehokkuuden kasvusta. 

”Tekoälyn avulla saadaan laatua nykytekemiseen. Pidemmällä aikavälillä hyötyä syntyy syvällisemmistä liiketoiminnan ytimessä olevien kokonaisprosessien kehittämisestä.”

Suositellut

Uusimmat