Suomeen kaavaillaan piirisuunnittelun huippukeskusta
Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto ja Nokia suunnittelevat yhteisen järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän huippukeskuksen perustamista. Keskus olisi osa vireillä olevaa kansallista Siruja Suomesta –ohjelmaa.
IT Insider toimitus
26.5.2023

Euroopan unionilla on kunnianhimoinen tavoite nostaa EU-alueen puolijohdetuotanto 20 prosenttiin koko maailman tuotannosta vuoteen 2030 mennessä. Suomalaiset ovat kantamassa kortensa kekoon kansallisella Siruja Suomesta ohjelmalla, jota ovat esittäneet toteutettavaksi Teknologiateollisuuden puolijohdetoimialaryhmä, kumppaniyritykset, VTT, Tampereen yliopisto ja Aalto-yliopisto sekä Tampereen ja Espoon kaupungit.

Osana ohjelmaa Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto ja Nokia suunnittelevat järjestelmäpiirisuunnittelun huippukeskuksen perustamista. Tämä vahvistaisi osaltaan eurooppalaista omavaraisuutta sirujen saatavuuden suhteen.

Yhteistyön perustana on monimutkaisen piirisuunnittelun vaatima osaaminen sekä eri toimijoiden erilaiset vahvuudet.

Järjestelmäpiirisuunnittelun (System-on-Chip, SoC) koulutusta Suomessa tarjoavat Tampereen ja Oulun yliopistot sekä Aalto-yliopisto.

Tampereella koulutetaan valtaosa Suomen digitaalisuunnittelijoista ja kaupunki on piirisuunnittelun keskittymä myös teollisuudessa.

SoC-suunnittelun perintöön Tampereella vaikuttaa vahvasti Nokia, jolla on SoC-toimintoja myös Oulussa ja Espoossa.

Aalto-yliopistolla, Oulun yliopistolla ja VTT:llä on osaamista radiotaajuus-, sekamuoto,- ja mittausteknisten piirien suunnittelusta.

Esimerkki onnistuneesta kehitystyöstä on vuonna 2020 käynnistynyt ekosysteemihanke SoC Hub, jossa Tampereen yliopisto yhdessä Nokian ja muun yrityskonsortion kanssa on kehittänyt yhdessä pian kolme järjestelmäpiiriä, jotka sisältävät satoja miljoonia transistoreita. SoC Hubin onnistunut toimintamalli halutaan nyt laajentaa kansalliseksi ja pian kansainväliseksi.

”Huippukeskuksen kautta on mahdollista jatkaa SoC Hubissa käynnistettyä yhteiskehitystyötä laajemmalla skaalalla ja vahvistaa yhä useampien yritysten edellytyksiä järjestelmäpiirien kehittämiseen ja hyödyntämiseen kilpailukyvyn vahvistamiseksi”, sanoo professori Timo Hämäläinen Tampereen yliopistosta.

Kehitystyöhön kutsutaan mukaan myös muut Siruja Suomesta -ohjelman toimijat. Kansallista tutkimusyhteistyötä on jo laajennettu hakemalla Suomen Akatemian kahdeksanvuotista lippulaivaohjelmaa Microelectronics Center of Finland yhdessä Aalto-yliopiston, Oulun yliopiston ja VTT:n kanssa.

Kuva: SoC Hubin kehittämä Ballast-järjestelmäpiiri valmistui vuonna 2022. Kuvalähde SoCHub / Tampereen yliopisto

Suositellut

Uusimmat